EPC appartement: 5 vragen & antwoorden
Een EPC voor een appartement gaat in principe over 2 certificaten: het residentiële EPC van je appartement zelf en een EPC voor de gemeenschappelijke delen van het ganse appartementsgebouw. Is het verplicht? Wat vertelt het EPC van een appartement je? Wat vind je er allemaal in terug? En hoeveel kost het? We vertellen het hier!
Alles over het EPC voor een appartement…
VRAAG 1: is een EPC appartement verplicht?
VRAAG 2: wat is een goede EPC-waarde voor een appartement?
VRAAG 3: wat is de prijs voor een EPC appartement?
VRAAG 4: wat bepaalt de EPC-waarde van een appartement?
VRAAG 5: hoe een EPC voor je appartement aanvragen?
VRAAG 1: is een EPC appartement verplicht?
Ja. Zowel een residentieel EPC voor je appartement als een EPC voor de gemeenschappelijke delen zijn verplicht. Beide certificaten vullen elkaar aan. Ze informeren de eigenaars, koper of huurders over de energiezuinigheid van het hele gebouw:
- Residentieel EPC: een residentieel EPC is verplicht bij elke vorm van verkoop, schenking of verhuur van residentiële gebouwen. Dus ook bij individuele wooneenheden (bv. appartementen, studio’s, bepaalde studentenkamers, …).
- EPC gemeenschappelijke delen: sinds 1 januari 2022 moet elke eigenaar van een gebouw met minstens 2 residentiële wooneenheden beschikken over dit EPC voor het ganse appartementsgebouw. Het doel? Aanbevelingen doen om het gebouw energiezuiniger te maken.
BELANGRIJK: kan je geen EPC voorleggen? Dateert je certificaat nog van voor 2019? Of is je huidige certificaat verouderd (> 10 jaar oud)? Dan riskeer je een boete. Die kan oplopen van 500 tot 5.000 euro. Vraag dus zo snel mogelijk een nieuw EPC-verslag aan! Maar let op…
Enkel een energiedeskundige type A kan een EPC opmaken!
Zowel het EPC van een individueel appartement als het EPC van de gemene delen van een appartementsgebouw zijn verplicht. Wil je zo’n energieprestatiecertificaat laten opstellen? Dan is een energiedeskundige type A de specialist die je nodig hebt. Die volgde de officiële opleiding en is dus erkend door de Vlaamse overheid.
Energiedeskundige nodig? Vind hier een expert actief in je regio.
VRAAG 2: wat is een goede EPC-waarde voor een appartement?
Niet alleen het energielabel (A tot F), maar ook de energiescore bepaalt hoe energiezuinig je appartement is. Het EPC van een wooneenheid ligt veel lager dan dat van een huis. Dat komt door de beperkte woonoppervlakte waarlangs er minder energie verloren kan gaan. Wat is nu een goede score voor een appartement? Dat hangt samen met het bouwjaar. Een overzicht:
Bouwjaar | EPC (in kWh) |
---|---|
Tussen 1971 en 1985 | 286 |
Tussen 1986 en 1995 | 252 |
Tussen 1995 en 2005 | 199 |
Tussen 2006 en nu | 160 |
BELANGRIJK: een EPC gemene delen vermeldt geen EPC-label. Het is een handig overzichtsdocument waardoor je in één oogopslag ziet welke ingrepen er nodig zijn om het appartement energiezuiniger te maken. Handig wanneer er met de bewoners gepraat wordt over gemeenschappelijke investeringen.
VRAAG 3: wat is de prijs voor een EPC appartement?
Schakel je een energiedeskundige type A in om je EPC op te maken? Dan ben je vast benieuwd naar de kostprijs. Het opstellen van een EPC is voor een appartement of wooneenheid doorgaans goedkoper dan voor een woning. Vooral de bewoonbare oppervlakte is een bepalende factor. Reken gemiddeld op zo’n 100 à 140 euro (excl. btw) voor een uitgebreide inspectie met EPC-verslag.
Wil je daarnaast ook een EPC van de gemeenschappelijke delen laten opstellen? Dan heeft dit een aanvullend prijskaartje. Hiervoor liggen de prijzen hoger omdat het om een inspectie van het totale gebouw gaat. Die starten vanaf 600 euro (excl. btw). Telt het gebouw meer dan 16 wooneenheden? Dan betaal je 10 euro extra (excl. btw) per extra wooneenheid.
Kies voor een betrouwbare energiedeskundige type A!
In Vlaanderen zijn er geen vaste tarieven voor het opmaken van EPC-attesten. Daarom kan de prijs tussen verschillende energiedeskundigen onderling sterk verschillen. Je doet er dus goed aan om offertes te vergelijken van diverse energiedeskundigen. Zo krijg je meteen een indruk van de onderlinge prijsverschillen, diverse adviezen en uitvoertermijnen. Vraag hier gratis offertes aan bij energiedeskundigen actief in je regio!
VRAAG 4: wat bepaalt de EPC-waarde van een appartement?
Waar let een energiedeskundige op tijdens de inspectie? Wat zijn de meest doorslaggevende factoren in het bepalen van de EPC-waarde van je appartement?
FACTOR 1: beschermd volume gebouw
Hiermee bedoelen we alle delen van je appartement die je wil beschermen tegen warmteverlies. Ze schermen je woning af van de buitenlucht, de grond en alle omliggende woongebouwen die niet tot jouw appartement behoren. Bij een appartement is dit relatief klein. Zo beschikt een ingesloten wooneenheid bv. niet over een dak waarlangs warmte kan ontsnappen.
FACTOR 2: eigenschappen van de gebouwschil
Hoe goed is je appartement geïsoleerd? Welke isolatiematerialen werden gebruikt? Daarbij houdt je energiedeskundige o.a. rekening met het jaar waarin een renovatie plaatsvond, de U-waarde van de gebruikte isolatiematerialen, je beglazing en kozijnen, de aanwezigheid van groengevels of -daken, …
FACTOR 3: technische installaties
Welke installaties gebruik je voor het verwarmen van je cv- en sanitair water? Is er een ventilatiesysteem aanwezig? En wordt in je appartement ook actief gekoeld? Wanneer je nog op fossiele brandstoffen verwarmt, heeft dat een negatieve invloed op je EPC-score. Sinds januari 2024 weegt de aanwezigheid van ventilatie in residentiële gebouwen zwaar door bij de opmaak van het EPC-verslag.
FACTOR 4: zonne-energie & energieverbruik
De aanwezigheid van zonnepanelen en/of een zonneboiler heeft een positieve invloed op de EPC-prestatie van je appartement. Is die er nog niet? Dan volgt een algemene aanbeveling over de mogelijkheden en aandachtspunten op basis van de zonnekaart. Vervolgens brengt een deskundige ook al je lichtpunten in kaart om een beter zicht te krijgen op je energieverbruik.
TIP: energieprestaties van je appartement verbeteren?
Kijk dan naar deze factoren in het EPC-verslag!Hoe bepaal je welke renovatiewerkzaamheden je eerst uitvoert om het EPC van je appartement te verbeteren? Kijk naar de factoren die het zwaarst doorwegen in de totstandkoming van je EPC. Denk maar aan het (na-)isoleren van je woning en het vervangen van je verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen.
LET OP: door de renovatieverplichting moeten alle nieuwe eigenaars van een appartement met een slecht EPC (E of F) ten laatste 6 jaar na aankoop deze energetisch renoveren. Belangrijk is dat je appartement minimaal label C behaalt. Om dit te staven, is een nieuw EPC-attest vereist. Je energiedeskundige vertelt je er alles over.
VRAAG 5: hoe EPC appartement aanvragen?
Wil je graag een EPC aanvragen bij een erkend energiedeskundige type A? Dan ga je als volgt te werk:
-
Vraag meerdere offertes aan
We zeiden het al: er is geen uniforme prijs voor het opmaken van een EPC-certificaat. Die hangt dus af van energiedeskundige tot energiedeskundige. Wil je graag de vergelijking maken? Dan kom je via Solvari in contact met diverse experts actief in je regio.
-
Vergelijk offertes
Ontving je meerdere prijsvoorstellen? Dan kan je beginnen met vergelijken. Kijk niet alleen naar de geschatte totaalprijs, maar bestudeer ook de rest van de offerte. Wat is er allemaal inbegrepen? En zijn het prijzen inclusief of exclusief btw?
-
Maak een afspraak met je EPC verslaggever
Heb je besloten welke energiedeskundige je EPC mag opstellen? Maak dan een afspraak. Wil je de duur van zijn bezoek zo beperkt mogelijk houden? Leg dan alle documenten klaar die het energieverbruik van je appartement aantonen (bv. facturen, premie-aanvragen, technische fiches van je installaties, …)
-
EPC appartement berekenen
Vervolgens maakt je energiedeskundige het energieprestatiecertificaat op. Hiervoor verwerkt hij alle data rond isolatie, bouwmaterialen, verlichting, … in het officiële softwareprogramma. Zo berekent hij de EPC-waarde van je appartement.
-
Ontvangen van EPC-verslag
Afhankelijk van zijn agenda duurt het enkele werkdagen alvorens je het EPC-certificaat digitaal en/of met de post ontvangt. Je hebt nu een volledig up-to-date certificaat in handen dat de leidraad voor je energetische renovaties vormt.
Gratis prijsvoorstellen ontvangen voor je EPC appartement? Neem dan contact op met diverse energiedeskundigen actief in je regio. Vul eenvoudigweg het onderstaande formulier in: