Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energiezuinige woning: 4 kenmerken

Energiezuinige woningen zijn niet langer toekomstmuziek, maar stilaan de norm. Ze stoten weinig tot geen CO2 uit, zijn grotendeels verwarmd met duurzame energie en onderscheiden zich door een minimale hoeveelheid energieverlies. Hoe herken je zo’n woning? Welke elementen bepalen de energiezuinigheid van je gebouw? En wat is de link met het EPC-attest? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Wat is een energiezuinige woning?
Hoe besparen op energiezuinige maatregelen?
Waarom rekenen op een energiedeskundige?
Vraag hier een EPC keuring aan

 

 

Hoe energiezuinig is mijn huis?

Wil je een betrouwbaar antwoord op deze vraag? Haal er dan eens je EPC attest bij. Hierin ontdek je hoe goed jouw woning scoort op energetisch vlak. Dat staat aangeduid met een label van A tot en met F, waarbij A het hoogst scoort. Op het einde van het certificaat vind je ook aanbevelingen om je woning of appartement energiezuiniger te maken.

BELANGRIJK: koop je een woning of appartement? Dan ben je sinds 2023 verplicht om een woning met een ondermaatse energieprestatie (label E of F) binnen de 5 jaar te renoveren. Na die energetische renovatie moet je een nieuw EPC attest aanvragen om je EPC-label te kennen. Interesse? Kom dan gratis in contact met verschillende energiedeskundigen actief in je regio.

energiezuinige woning

 

Wat is een energiezuinige woning?

Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen Bijna Energieneutraal (BEN) zijn. Maar ook bestaande woningen moeten steeds vaker voldoen aan strenge eisen. De score op het EPC-attest is een weergave van de mate waarin je woning hieraan beantwoordt. Energiezuinige woningen onderscheiden zich voornamelijk door de onderstaande kenmerken:

 

KENMERK 1: weinig energieverlies

Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd. Het voorkomt dat er te veel warmte langs koudebruggen ontsnapt. Daardoor moet je niet tevergeefs extra verwarmen, wat dan weer een positief effect heeft op de eindafrekening van je energiefactuur. De populairste isolatiemaatregelen zijn…

  • Muren, dak & vloer: het plaatsen van nieuwe dakisolatie, bijkomende isolatie aanbrengen op de vloer of in de kruipruimte en het na-isoleren van de spouwmuur zijn alvast enkele van de meest voorgestelde ingrepen op zo’n EPC attest.
  • Schrijnwerk & beglazing: bestaan je vensters nog uit enkel glas? Vervang deze door buitenschrijnwerk met hoogrendementsglas (HR++) of triple glas (HR+++).

⇒ Minimumeis 2023: afhankelijk van het type gebouw & bestemming (bv. min. U-waarde spouwmuurisolatie = 0.24 W/m2K).

 

KENMERK 2: efficiënt verwarmen

Efficiënt verwarmen is gericht op een aangenaam binnenklimaat zonder je daarvoor blauw te betalen aan energiekosten. Dat kan dankzij lagetemperatuurverwarming (wanneer het water in je verwarmingssysteem niet hoger is dan 55°C), in combinatie met een warmtepomp of zonneboilercombi. Je kan kiezen uit afgiftesystemen als aangepaste radiatoren, vloerverwarming of muurverwarming.

⇒ Minimumeis 2023: bij een nieuwbouwwoning is de max. temperatuur van het cv-water 45°. Bij een ingrijpende energetische renovatie schommelt dat tussen de 35° à 55°.

 

KENMERK 3: duurzame energiebronnen

De (ver)bouwdoelstellingen voor 2050 zijn voornamelijk gericht op het isoleren en verwarmen van je woning. Een energiezuinige woning stoot weinig CO2 uit en verbruikt aanzienlijk minder energie. Daarom is een verwarmingsinstallatie op hernieuwbare energie een absolute must.

Heb je een oude cv-ketel op gas? Kies dan voor een warmtepomp of een zonneboiler. Doordat deze hun energie halen uit omgevingsbronnen heb je geen fossiele brandstoffen meer nodig. Door zonnepanelen te plaatsen, bespaar je bovendien nog extra op je energiefactuur.

⇒Minimumeis 2023: min. 20 kWh/m² per jaar aan hernieuwbare energie (bij IER).

 

KENMERK 4:  gezond binnenklimaat

Luchtdicht isoleren gaat hand in hand met ventileren. Gebeurt dit niet? Dan is je woning alsnog een broedplaats van (condensatie)vocht, bacteriën, schimmels. En dit is nefast voor de gezondheid van je leefomgeving en je wooncomfort. Ventileren kan met behulp van verschillende mechanische systemen, zoals balansventilatie (systeem D) dat instaat voor de mechanische aan- en afvoer van lucht.

⇒ Minimumeis 2023: min. ontwerpdebiet van 3.6 m³ lucht per uur per m² (bij nieuwbouw & IER).

 

Weet je niet waar te beginnen? Volg je EPC attest!

Alle energiezuinige investeringen beïnvloeden rechtstreeks je EPC. Bovendien versterken alle bovenstaande elementen elkaars werking. Wens je meer informatie over de verschillende maatregelen die je kan uitvoeren? Bekijk dan eens grondig de diverse aanbevelingen in je EPC attest. De rood aangeduide elementen tonen aan welke zaken helemaal niet in orde zijn. Die pak je logischerwijs dan ook het best als eerste aan.

TIP: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte je verliest. Het gevolg? Minder grote investeringen om blijvend het wooncomfort te kunnen garanderen. Benieuwd hoe energiezuinig je woning is? Vraag dan een nieuw EPC-attest aan.

 

energiezuinige woningen

 

Hoe besparen op energiezuinige maatregelen voor je woning?

Je woning energiezuinig maken gaat gepaard met de nodige kosten. Gelukkig sta je er niet alleen voor. De overheid voorziet enkele financiële voordelen waarmee je de totale kostprijs behoorlijk kan drukken. We overlopen hieronder de 2 belangrijkste subsidies:

 

1. EPC-labelpremie

Moet je je woning grondig energetisch renoveren om minstens label D te behalen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de EPC labelpremie. Het premiebedrag hangt af van het gebouwtype en het beoogde label. Wil je graag van label E naar label B renoveren? Dan heb je in dit geval recht op een hogere premie dan wanneer je mikt van label E naar label D. Een beknopt overzicht van de premiebedragen:

  • Woning: € 2.000 à 5.000 (excl. btw)
  • Wooneenheid of appartement: € 2.500 à 3.750 (excl. btw)

BELANGRIJK: je krijgt 5 jaar de tijd om te beantwoorden aan de renovatieverplichting. Na deze periode moet je het resultaat van de ondernomen stappen staven met een nieuw EPC attest. Dien een gratis offerteaanvraag bij ons in en kom in contact met een energiedeskundige type A. Start hier je aanvraag.

 

2. Mijn VerbouwPremie

Koop je een woning, appartement of bedrijfsgebouw? En investeer je in maatregelen die de energie-efficiëntie verbeteren? Dan heb je recht op de Mijn VerbouwPremie wanneer je beantwoordt aan bepaalde voorwaarden. De premiebedragen hangen samen met de renovatie die je uitvoert en de inkomensgroep waartoe je behoort. Daarnaast kunnen ook verhuurders aan een sociaal verhuurkantoor (SVK) een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie.

BELANGRIJK: je aanvraag moet je vervolledigen met gegevens uit de EPB aangifte. Heb je er geen? Of wil je graag een nieuwe aanvragen? Kom dan in contact met experts actief in je regio via ons formulier.

 

Waarom rekenen op een energiedeskundige type A?

Bij de aanvraag van een nieuw EPC attest vertrouw je beter op een ervaren energiedeskundige type A. Zo ben je verzekerd van…

  • Officiële erkenning: bij ons is elke aangesloten energiedeskundige in het bezit van een officiële erkenning. Zo’n verslaggever is officieel erkend door het Vlaams Energieagentschap (VEA) en heeft bovendien een gespecialiseerde opleiding gevolgd.
  • Keuring volgens de richtlijnen: om je EPC verslag goed op te stellen, komt een deskundige langs voor een uitgebreid plaatsbezoek. Dit neemt ongeveer een halve dag in beslag. Z’n bevindingen baseert hij op een visuele inspectie, maar hij bestudeert ook uitgebreid  bouwplannen en andere bewijsstukken.
  • Professionele opmaak: de opmaak van een EPC attest gebeurt in een speciaal softwareprogramma. Alle informatie die je deskundige tijdens z’n plaatsbezoek verzamelt, komt dus terecht in dit programma.
  • Advies op maat: wanneer een EPC deskundige de energieprestatie van je woning nauwkeurig heeft geanalyseerd, krijg je in je verslag een compleet overzicht van de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om je woning energiezuiniger te maken.

Gratis experts contacteren? Via ons aanvraagformulier brengen we je in contact met verschillende professionals actief in je regio. Zo kan je gericht prijzen vergelijken. Start hier je aanvraag!

 

BELANGRIJK: renovatie met vergunning? EPB certificaat verplicht!

Het EPB-attest (Energieprestatie en Binnenklimaat) is een weergave van het energetische totaalpakket van je woning.  In dit document gaat een verslaggever na of jouw woning beantwoordt aan de strenge EPB-eisen. Voer je bv. een ingrijpende energetische renovatie uit? Dan is een herkeuring vereist. Die keuring mag je dus niet vergeten aan te vragen!

EPB keuring aanvragen? Neem gratis contact op met een deskundige actief in je regio. Start je aanvraag via het offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders