Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC aanvragen

Op een energieprestatiecertificaat (EPC) kan je aflezen hoe goed jouw woning scoort op vlak van energiezuinigheid. Maar waarom moet je zo’n EPC aanvragen? En hoe moet je dat nu juist doen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Bij wie aanvragen?
Hoe aanvragen?
Tips & tricks
Offertes aanvragen

 

 

Waarom een EPC aanvragen?

Er zijn 3 redenen om een EPC aan te vragen:

 • Een EPC attest is verplicht als je jouw woning wil verhuren of verkopen met publieke reclame.
 • De EPC waarde geeft potentiële kopers en huurders een zicht op de energiekosten.
 • Je kan een boete krijgen tussen 500 en 5.000 euro krijgen als je geen EPC aanvraagt.

TIP: wil je een EPC aanvragen bij een energiedeskundige type A actief in jouw buurt? Ontvang gratis en eenvoudig offertes op maat voor een EPC attest via onze offerteservice.

 

 

Bij wie een EPC attest aanvragen?

Je kan enkel een energieprestatiecertificaat aanvragen bij een energiedeskundige type A. Zo’n energiedeskundige heeft 3 taken:

 • Keuren van de woning volgens een vast inspectieprotocol: in een halve dag gaat hij na hoe goed jouw woning scoort op energetisch vlak. Hij neemt o.a. alle bewijsstukken onder de loep en doet ook de nodige visuele vaststellingen op basis van het inspectieprotocol EPC.
 • Data ingeven in softwareprogramma: alle energieadviseurs gebruiken hetzelfde programma. Op die manier zou je dus bij elke adviseur dezelfde EPC waarde moeten krijgen.
 • Opmaken van EPC attest: op basis van de data maakt de energiedeskundige jouw EPC attest op. Een aantal dagen later ontvang je dit document samen met de factuur per post.

Let op: elke energiedeskundige mag zijn eigen tarief bepalen. Het is dus belangrijk om goed prijzen te vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

EPC aanvragen

 

 

Hoe een EPC certificaat aanvragen?

Dankzij dit eenvoudige stappenplan vraag je snel en eenvoudig een EPC aan:

 1. Vraag offertes aan bij 2 à 3 energiedeskundigen.
 2. Vergelijk de offertes op vlak van prijs, werkwijze, uitvoeringstermijnen, … en maak de juiste keuze.
 3. Maak een afspraak voor de EPC keuring.
 4. Verzamel alle bewijsstukken die je hebt, bv. bewijs van isolatie of zonnepanelen. Zorg ook voor een vlotte toegang in alle ruimtes van jouw woning.
 5. Na de keuring maakt de energiedeskundige je EPC attest op en krijg je het in de postbus. 

TIP: vraag gratis offertes aan bij 2 à 3 energiedeskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Tips voor een vlekkeloze EPC aanvraag

Wil je vlot je EPC aanvragen tegen een correcte prijs? Breng dan zeker de volgende 3 tips in de praktijk:

 1. Ga na of je wel een EPC nodig hebt.

  Een EPC is enkel verplicht als je jouw woning wil verkopen of verhuren met publieke reclame. Er staan ook een aantal uitzonderingen vermeld in de wetgeving. Enkele voorbeelden van zulke uitzonderingen zijn een woonboot, serviceflat of een vakantiewoning. Informeer je dus goed voor je een aanvraag doet.

 2. Vraag enkel een EPC aan bij een erkende energiedeskundige type A.

  Enkel een energiedeskundige type A erkend door het Vlaams Energieagentschap kan en mag een officieel EPC attest opstellen. Laat je niet misleiden door online berekeningen. Die geven enkel een indicatie van jouw EPC waarde.

 3. Vergelijk de prijzen

  Er is geen vaste prijs voor een EPC keuring. Elke energiedeskundige bepaalt zijn eigen prijs en houdt daarbij rekening met o.a. het type woning en de regio. Vraag dus verschillende offertes aan bij energiedeskundigen actief in jouw buurt.

TIP: je kan vlot en gericht voorstellen vergelijken van verschillende energiedeskundigen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders