Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC bij renovatieplicht: hoe zit dat nu?

Er is heel wat te doen rond de Vlaamse renovatieverplichting: een wetgeving die bepaalt dat je een bestaande woning met een slecht energielabel binnen de 5 jaar na aankoop energiezuiniger moet maken. Wanneer moet je een (nieuw) EPC aanvragen? In dit artikel bespreken we alles over het verband tussen het EPC en de renovatieplicht aan de hand van 2 vaak voorkomende situaties.

Ga snel naar:
Wanneer moet ik een nieuw EPC laten opstellen?
Bij wie kan ik terecht voor mijn EPC bij renovatieplicht?
Hoeveel kost de opmaak van een EPC gemiddeld?
Adviseert een expert hoe ik mijn EPC kan verbeteren?

Vind een erkende EPC deskundige

 

 

De renovatieplicht in het kort

Sinds 2023 geldt de renovatieverplichting in Vlaanderen. Concreet: koop je een huis of appartement met een slecht energielabel? Dan moet je die woning binnen de 5 jaar renoveren naar een beter energielabel. Die betere score moet je nadien staven aan de hand van een nieuw EPC-certificaat.

Benieuwd naar het verband tussen het EPC en de renovatieverplichting? Lees dan hieronder verder of neem contact op met een energiedeskundige uit jouw regio.

renovatieverplichting epc

 

Wanneer moet ik een nieuw EPC laten opstellen?

Het EPC en de renovatieverplichting gaan hand in hand. We overlopen de verschillende aandachtspunten en verplichtingen aan de hand van 2 veel voorkomende situaties:

 

SITUATIE 1: ik wil mijn energieverslindende woning verkopen…

Het is zover: je hebt een nieuwe stek op het oog en wil je huidige woning te koop zetten. In dat geval ben je verplicht om een EPC verslag aan de toekomstige kopers voor te leggen. Je moet zo’n nieuw EPC laten opstellen in de volgende gevallen…

 • Als het gaat om een vorm van notariële overdracht in volle eigendom (niet alleen bij verkoop, maar ook verhuur)
 • Als je bestaande EPC-verslag meer dan 10 jaar oud is
 • Als je bestaande EPC-verslag dateert van vòòr 2019 en je dus geen label op je document ziet staan
 • Als je woning sinds de opmaak van het EPC grondig gerenoveerd of uitgebreid werd of van bestemming is veranderd (bv. van residentiële eenheid naar winkelpand, kantoor, …)

BELANGRIJK: het is verplicht om een energiescore of -label te vermelden bij elke advertentie of vermelding van verkoop of verhuur van een pand. Ook moet je naast het EPC duidelijk maken dat er een renovatieplicht voor het gebouw geldt.

 

Transparante informatie = cruciaal voor de koper

Met een overspannen huizenmarkt en een heleboel verplichte maatregelen is het logisch dat een recent, betrouwbaar EPC-verslag zo belangrijk is. Het EPC geeft namelijk een realistisch overzicht van de renovatiekosten die je nog zal moeten maken om een betere energiescore te behalen. Lees hier meer over de EPC wetgeving.

Vertrouw op een erkende energiedeskundige om je EPC op te stellen. Kom gratis in contact met een specialist via ons aanvraagformulier.

 

 

SITUATIE 2: ik renoveerde een energieverslindende woning…

Trof je binnen de 5 jaar voldoende maatregelen om je woning energiezuiniger te maken? Goed gedaan, dan is het tijd om een nieuw EPC aan te vragen. Dat is essentieel om…

 • …te bewijzen dat je aan de renovatieplicht voldoet. Het is echter niet nodig om een melding te doen. Je EPC komt namelijk automatisch terecht in de energieprestatiedatabank van het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).
 • … de aanvraagprocedure van de EPC-labelpremie te volbrengen. Je moet namelijk met een EPC aantonen dat je woning wel degelijk beter scoort dan voorheen. Vervolledig je aanvraag vervolgens binnen de 12 maanden na de ontvangst van je nieuwe EPC-verslag.

BELANGRIJK: de overheid ontwikkelde een langetermijnpad voor de verduurzaming van alle woningen. Concreet moet elke woning in 2050 label A hebben. Investeer je dus in energiebesparende maatregelen? Streef dan naar de beste energiescore als meest toekomstbestendige keuze.

 

Hou je deadline in de gaten en vermijd sancties!

Is die renovatieplicht dan zo strikt? Ja! Als je binnen de 5 jaar het vereiste EPC-label niet haalt, riskeer je een sanctie. De bedragen kunnen oplopen tot wel 5.000 euro. Daarna krijg je een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen je het label moet behalen. Slaag je hier opnieuw niet in? Dan volgt een nieuwe administratieve geldboete. Het is dus belangrijk om de deadline na te streven!

Een deskundige nodig voor EPC-herkeuring? Dan zit je hier goed! Wij matchen je graag aan gecertificeerde energiedeskundigen uit jouw buurt. Hoe? Vul het contactformulier in en wij doen de rest! Ga hier van start.

 

 

Renovatieplicht epc

 

Bij wie kan ik terecht voor mijn EPC bij renovatieverplichting?

Er is slechts 1 expert die een EPC-keuring mag uitvoeren en een verslag mag opstellen: een energiedeskundige type A. Hij bekijkt de energetische prestaties van je woning en brengt deze nauwkeurig in kaart om een betrouwbaar attest te kunnen opstellen. Hoe gaat het in z’n werk?

 1. Plaatsbezoek + ECP keuring

  Om een EPC op te stellen, komt een specialist langs voor een plaatsbezoek. Daarvoor volgt hij een aangepast inspectieprotocol en baseert hij zich zowel op visuele vaststellingen als bewijsstukken. Dit zijn o.a. de bouwplannen, bewijzen van renovatiewerken, …

 2. Verwerking informatie

  Al die informatie verwerkt hij in een officieel softwareprogramma. Hij geeft alle noodzakelijke data in en het resultaat is een gedetailleerd, officieel EPC voor je woning.

 3. EPC-attest ontvangen

  Een EPC is enkel officieel als het door de deskundige ondertekend is. Dat mag digitaal via eID of op papier. In het laatste geval moet het EPC-certificaat in kleur afgedrukt zijn en met de hand ondertekend.

 

BELANGRIJK: een onderzoek van de openbare omroep legde in 2023 enkele wantoestanden omtrent de opmaak van het EPC bloot. Dit zorgde voor heel wat ophef. Weet dat een erkende energiedeskundige werkt met officiële software en zich aan een inspectieprotocol moet houden. Daardoor zou elk EPC-verslag van je woning hetzelfde moeten zijn. Wil je zeker zijn van de expertise van je specialist? Vul dan ons contactformulier in.

 

Hoeveel kost de opmaak van een EPC?

Ongetwijfeld wil je weten hoeveel het kost om zo’n certificaat te laten opstellen. Veel van de kostprijs is afhankelijk van het type woning en de energiedeskundige. In het onderstaande schema krijg je alvast een kort overzicht van de gemiddelde kostprijs:

Type woning Oppervlakte Prijs (excl. btw)
Studio/studentenkamer< 50 m²€ 90 à 120
Appartement50 à 125 m²€ 100 à 150
Rijhuis50 à 125 m²€ 140 à 160
Halfopen bebouwing125 à 250 m²€ 140 à 180
Vrijstaande woning125 à 250 m²€ 150 à 200
Grote vrijstaande woning> 250 m²€ 200 +

LET OP: deze prijzen kunnen in realiteit afwijken door de energiedeskundige zelf, de oppervlakte van je woning, de regio waarin je vastgoed zich bevindt, … Benieuwd naar de prijs voor jouw nieuwe EPC-certificaat? Kom dan in contact met professionals actief in je regio, ontvang meerdere offertes & vergelijk!

 

Adviseert een expert hoe ik mijn EPC kan verbeteren?

Neen, een energiedeskundige type A staat enkel in voor de EPC-keuring en het opstellen van een officieel EPC-certificaat. Wil je toch graag een professionele energieaudit? Dan schakel je beter de hulp in van een energiedeskundige type B.

 • Een energiedeskundige type B is gecertificeerd en erkend door het Vlaams Energieagentschap (VEA).
 • Hij doet onderzoek naar alle energetische aspecten van je woning en brengt deze in kaart.
 • Op basis van zijn onderzoek verleent hij professioneel advies om je woning energiezuiniger te maken.

Kortom, wil je je EPC verbeteren in het kader van de renovatieplicht? Dan is het onafhankelijk advies van een energiedeskundige type B ideaal als beginpunt. Vraag nu je energieaudit aan!

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders