EPC waarde huis
Een energieprestatiecertificaat (EPC) heb je nodig als je je woning wil verhuren of verkopen. Het geeft toekomstige kopers en huurders een zicht op de energiezuinigheid van de woning. Hoe vraag je zo’n EPC aan? Wat is een goede EPC waarde voor een huis? En hoe berekent een EPC energiedeskundige die waarde? Je leest het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
EPC huis aanvragen
EPC huis prijs
EPC huis berekenen
Tips om EPC huis te verlagen
Offertes aanvragen
Wat is een goede EPC waarde voor een huis?
Een goede EPC waarde voor een huis is zo laag en zo groen mogelijk. De schaal op het EPC attest gaat tot 700 kW/m² en het gemiddelde ligt in België rond 350. Maar een goede score hangt af van verschillende factoren als het bouwjaar en het type woning. Enkele goede EPC waardes per woningtype op een rij:
- EPC rijwoning: lager dan 150
- EPC nieuwbouw: lager of gelijk aan 180
- EPC open bebouwing: lager dan 200
TIP: je kan enkel de EPC waarde van je woning laten bepalen door een erkende energiedeskundige type A. Ontvang gratis voorstellen van energiedeskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.
EPC huis aanvragen
Hoe vraag je nu een energieprestatiecertificaat voor je woning aan? Een kort overzicht van de verschillende stappen:
- Vraag offertes aan bij 2 à 3 erkende energiedeskundigen type A actief in je buurt.
- Vergelijk de offertes op vlak van prijs, werkwijze, uitvoeringstermijnen, … en maak de juiste keuze.
- Maak een afspraak voor de EPC keuring wanneer het jou past.
- Verzamel alle bewijsstukken die je hebt, bv. bewijs van isolatie of zonnepanelen. Zorg ook voor een vlotte toegang in alle ruimtes van jouw woning.
- Na de keuring maakt de energiedeskundige type A jouw EPC attest op en krijg je het in de postbus.
Enkel verplicht bij een autonome wooneenheid
Een EPC is verplicht als jouw woning autonoom is. Het gaat om woningen met een woonruimte, eigen toilet, bad of douche, keuken of kitchenette en een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte. Gaat het bij jou om zo’n autonome wooneenheid? Dan heb je een EPC nodig.
Belangrijk: verkoop of verhuur jouw woning niet zonder een EPC. Anders riskeer je een boete tussen de 500 en 5.000 euro. Neem dus het zekere voor het onzekere en vraag gratis offertes aan bij erkende energiedeskundigen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
EPC huis prijs
Er is geen vaste prijs voor een energieprestatiecertificaat. De kosten hangen af van de grootte van jouw woning, de regio en de energiedeskundige zelf. Gemiddeld mag je voor een EPC van een rijhuis, een halfopen of een open bebouwing rekenen op 140 à 200 euro, excl. btw.
TIP: vraag gratis offertes aan bij 2 à 3 energiedeskundigen actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.
EPC huis berekenen
De EPC waarde van jouw woning kan je niet zelf berekenen. Enkel een erkende energiedeskundige type A is hiervoor bevoegd. Hij berekent tijdens een EPC keuring hoeveel het primaire energieverbruik van jouw woning bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). De deskundige houdt rekening met verschillende factoren:
- Bouwjaar van de woning: een oudere woning heeft vaak een slechtere score.
- Soort woning: een rijhuis heeft minder gevels waarlangs energie verloren kan gaan dan een open bebouwing.
- Soort verwarmingsinstallatie: de energiezuinigheid verschilt per type installatie (gas, mazout, elektrisch, …).
- Isolatie: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder energieverlies je hebt.
- Zonnepanelen en zonneboiler: met deze installaties voorzie je jouw huis zelf van energie, warm water én van een betere EPC waarde.
Tips om EPC waarde huis te verlagen
Geen idee hoe je de EPC waarde van jouw woning kan verbeteren? Enkele handige tips in een notendop:
-
Isoleer je dak, ramen, vloeren en muren
Een goede isolatie van jouw woning is belangrijk om warmteverlies tegen te gaan. Warmte kan namelijk ontsnappen langs het dak, de ramen, de vloer en de muren. Isoleer je woning voldoende en jouw EPC score kan met 30% dalen.
-
Vervang de oude verwarmingsketel
Jouw EPC waarde doen dalen kan ook door je oude centrale verwarmingsketel te vervangen door een nieuwe. Hier scoor je al snel 20% beter mee.
-
Installeer zonnepanelen of een zonneboiler
Met zonnepanelen en een zonneboiler kan je jouw woning zelf voorzien van groene energie en warm water (voor sanitair gebruik of cv). Zo’n installatie heeft ook een gunstig effect op jouw EPC waarde.
-
Combineer verschillende werkzaamheden
Waarom geen verschillende energiebesparende maatregelen combineren? Dat geeft de beste resultaten. Dakisolatie en verouderde ramen vervangen is een goede start.
TIP: benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Laat je adviseren door een erkende energiedeskundige type A actief in jouw buurt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het onderstaande offerteformulier: