Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC berekenen

Om de energiezuinigheid van je woning te bepalen maakt een energiedeskundige type A een EPC berekening. Waarmee houdt hij allemaal rekening? Hoeveel kost een EPC berekening precies? En kan je eventueel zelf je EPC berekenen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe EPC berekenen?
Prijs
FAQ
Offertes aanvragen

 

 

Wat is een EPC berekening?

Dankzij een EPC berekening kom je te weten hoe je woning scoort op energetisch vlak. Die score of EPC waarde kan je aflezen op jouw EPC attest. Om je EPC waarde te laten berekenen, moet er een energiedeskundige type A langskomen voor een EPC keuring. Deze expert verwerkt dan alle data in een officieel softwareprogramma. Enkele dagen later krijg je jouw EPC met de post.

TIP: wil je de EPC waarde van je woning laten berekenen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij energiedeskundigen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Hoe EPC berekenen?

Bij de berekening van een EPC waarde houdt een energiedeskundige type A rekening met 7 factoren.  We zetten ze kort op een rij:

 1. Beschermd volume

  Het beschermd volume is het volume van je woning dat je kan verwarmen. Hoe kleiner je huis, hoe minder volume je moet verwarmen. Een appartement heeft bv. minder gevels waarlangs energie verloren kan gaan. De energiedeskundige meet het beschermd volume nauwkeurig op.

 2. Soort verwarmings– en warmwaterinstallatie

  De energiedeskundige bekijkt voor de EPC berekening ook grondig je verwarming. Het gaat om het soort installatie (elektrisch, gas of stookolie), de verspreiding van de warmte, de isolatie van je leidingen, het type verwarmingselementen (radiatoren of vloerverwarming) en de bediening van de verwarming (thermostaat of regelkranen).

 3. Verwarming van het sanitair water

  Ook de verwarming van het sanitair water ontsnapt niet aan het oog van de deskundige. Hij houdt rekening met het type opwarmsysteem (een boiler, zonneboiler, …) en de energiebron.

 4. Isolatie

  Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder energie je verliest. De energiedeskundige gaat dan ook na of er dak-, raam-, vloer– of muurisolatie aanwezig is.

 5. Bouwmaterialen

  Een goede EPC waarde hangt ook samen met de bouwmaterialen en het bouwjaar van de woning. Een ouder huis heeft vaker een slechtere score, omdat er toen nog niet zo’n energiezuinige materialen beschikbaar waren.

 6. Energieverliezen

  In jouw woning kunnen er zich energieverliezen bevinden door bv. bepaalde gebreken aan het buitenschrijnwerk of het dak. Een erkende energiedeskundige brengt ze voor jou in kaart en geeft je tips om ze weg te werken.

 7. Gebouwschil

  De energiedeskundige inspecteert ook de gebouwschil bij de berekening van de EPC waarde. Dit is de grootte en de samenstelling van het dak, muren en vloeren.

TIP: je EPC waarde berekenen? Daarvoor moet je een energiedeskundige type A inschakelen. Via onze offerteservice vraag je gratis voorstellen en offertes aan. Start je aanvraag hier. 

 

 

Hoeveel kost een EPC berekening?

Er is geen vaste prijs voor een EPC berekening. De kosten hangen onder andere af van het type woning, de regio waar de woning staat en de vervoerskosten van de deskundige. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 100 à 200 euro, excl. btw.

Let op: deze prijs kan ook verschillen van deskundige tot deskundige. Wil je snel en gericht prijzen en adviezen vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 deskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

epc berekenen

 

 

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 

FAQ 1: Waarom een EPC waarde laten berekenen?

Je laat de EPC waarde van je woning berekenen als je een EPC attest nodig hebt. Dat is verplicht  als je je woning wil verkopen of verhuren. Zo krijgen potentiële kopers en huurders een zicht op de energiezuinigheid van hun toekomstige woonst. Let op: als je je EPC waarde niet laat berekenen, kan je een boete krijgen tussen 500 en 5.000 euro.

Een EPC berekening nodig? Ontvang gratis offertes op maat bij energiedeskundigen actief in jouw buurt.

 

FAQ 2: Wie berekent een EPC waarde?

Enkel een energiedeskundige type A is bevoegd om een EPC waarde te berekenen. De hele procedure voor de aanvraag van een EPC berekening ziet er als volgt uit:

 1. Je maakt een afspraak met een energiedeskundige actief in jouw buurt.
 2. Die komt langs op het afgesproken moment en voert op ongeveer een halve dag een EPC keuring uit.
 3. De deskundige verwerkt alle data in een officieel softwareprogramma.
 4. Na enkele dagen ontvang je per post het EPC attest en de factuur.

 

FAQ 3: Kan je zelf EPC berekenen?

Neen, je kan zelf geen EPC score berekenen. Er bestaan wel online tools die een indicatie geven van je EPC waarde. Let wel: deze tools zijn niet officieel en je krijgt er ook geen EPC attest van. Je moet dus je EPC waarde laten bepalen door een erkende energiedeskundige type A.

 

TIP: Leg alle documentatie klaar!

Je kan zelf geen EPC berekenen. Maar je kan de energiedeskundige wel een handje helpen voor een vlotte en efficiënte EPC berekening. Hoe? Door op voorhand al de juiste documentatie klaar te leggen, zoals bouwplannen, facturen, bewijzen van isolatie, enz.

Gratis en vrijblijvend prijzen vergelijken voor een EPC berekening?  Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders