Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC verbeteren

Het Energieprestatie Certificaat (EPC) is een document dat de energiezuinigheid van je woning aangeeft. In het certificaat krijgt je huis of appartement een label: A+ (heel goed) tot en met F (ondermaats).  Haalt je woning een slechte score? Dan is het belangrijk om je EPC te verbeteren, zowel voor je portemonnee, je wooncomfort als onze planeet. Je ontdekt er hier alles over!

Ga snel naar:
MAATREGEL 1: woning (na-)isoleren
MAATREGEL 2: verwarmingsketel vervangen
MAATREGEL 3: zonnepanelen plaatsen
Mogelijke premies EPC verbeteren
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je EPC verbeteren?

Een slechte score op je EPC betekent dat je woning allesbehalve energiezuinig is. Zeker in tijden van stijgende energieprijzen kost je dat handenvol geld. Je EPC verbeteren is dan ook erg belangrijk vanwege de volgende redenen:

 • Hogere verkoopwaarde van je woning: verbeter je je EPC? Dan is dat een grote troef naar eventuele toekomstige kopers van je woning toe. Met zo’n goede score op je EPC kan je namelijk een hogere prijs voor je woning vragen. Zo betalen je investeringen zichzelf terug.
 • Lagere energiekosten: investeer je in de energiezuinigheid van je woning? Dan dalen je energiekosten sterk. Ook op die manier verdien je je gemaakte kosten dus op termijn terug.
 • Hoger wooncomfort: naast een lagere energiefactuur geniet je dankzij je renovatiewerken ook van een hoger wooncomfort. Je binnentemperatuur blijft constanter, je hebt geen last meer van tocht, je vermijdt vochtproblemen, …
 • Renovatieverplichting: kopers van bestaande woningen met een energielabel D, E of F kunnen maatregelen te nemen, waardoor de woning minstens label C haalt. Je EPC verbeteren helpt dus ook een eventuele toekomstige koper.

Wil je weten welke maatregelen je best eerst neemt? Neem dan een kijkje in je huidige EPC. Heb je geen up-to-date versie? Neem dan contact op met een energiedeskundige. Die komt langs voor een woninginspectie en maakt op basis van deze info een EPC op. Daarin vind je o.a. terug welke renovatiewerken je EPC waarde positief beïnvloeden. Start hier je aanvraag.

 

 

Hoe EPC verbeteren?

In het EPC verslag staan verschillende aanbevelingen van werken om de EPC waarde van je woning te verbeteren. Hieronder nemen we enkele van de meest voorkomende maatregelen onder de loep aan de hand van enkele voorbeelden.

MAATREGEL 1: woning (na-)isoleren

epc verbeteren

Op je EPC verslag is de isolatiewaarde van je woning een essentiële factor.  Laat die isolatiewaarde te wensen over? Dan zijn de meest voorkomende oplossingen de volgende:

 • Isolerende ramen en deuren: heeft je woning nog enkel glas of gewoon dubbel glas? Dan doe je er goed aan om nieuwe beglazing te plaatsen en (eventueel) je huidige profielen te vervangen door isolerende profielen.
 • Spouwmuur (na-)isoleren: bij bestaande woningen kan er geen spouwmuurisolatie aanwezig zijn. Of is die isolatie in slechte staat. In dat geval loont het sterk om je spouwmuur te laten na-isoleren.
 • Dak (na-)isoleren: langs een dak kan flink wat warmte verloren gaan. Een veelvoorkomende oorzaak is een te dunne of verouderde laag isolatie. In dit geval plaats je beter meteen nieuwe isolatie langs de binnen- of buitenkant van je dak.
 • Vloer (na-)isoleren: ook langs je benedenvloer is warmteverlies mogelijk. Daarom loont het om je vloer te isoleren. Dat kan zowel langs boven (onder de vloerbedekking) als langs onder (tegen het kelderplafond). Zo blijft de warmte binnenshuis.

 

VOORBEELD: verbrokkelde spouwmuurisolatie

Kocht je een bestaande woning van enkele tientallen jaren oud? Dan bestaat de kans dat de spouwmuurisolatie is aangetast en/of verbrokkeld. Het resultaat is een slecht geïsoleerde spouwmuur met thermische onderbrekingen en mogelijke vochtproblemen.

Wil je dit aanpakken? In dit geval is het beter om eerst de aangetaste isolatiematerialen te verwijderen en dan nieuwe, hoogwaardige materialen in de spouw te laten blazen. Zo ben je zeker dat deze isolatie voldoet aan de laatste vereisten.

 

MAATREGEL 2: verwarmingsketel vervangen

verbeteren epc waarde

Het EPC focust voornamelijk op de energie efficiëntie van je woning. Daarin speelt een duurzame en energiezuinige verwarmingsketel ook een belangrijke rol. We sommen de mogelijkheden voor je op:

 • Gascondensatieketel: heb je nog een verouderde verwarmingsketel? Dan moet je die minstens vervangen door een gascondensatieketel. De installatie van zo’n energiezuinige ketel verbetert je EPC score met gemiddeld zo’n 20%.
 • (Hybride) warmtepomp: het installeren van een warmtepomp is een slimme keuze die een rechtstreekse invloed uitoefent op je EPC score. In het kader van de renovatieverplichting past een warmtepomp perfect in het plaatje.
 • Lagetemperatuurverwarming: heb je nog traditionele radiatoren hangen? En schakel je over naar een warmtepomp? Dan doe je er goed aan om te kiezen voor energiezuinige verwarmingselementen die op lage temperatuur verwarmen (water van 35 à 55°). Zo werkt de ketel efficiënter.

BELANGRIJK: zoek je een manier om ook je sanitair water zuinig te verwarmen? Dan zijn een zonneboiler of een warmtepompboiler ideaal. Ook deze maatregelen brengen je dichter bij een goede EPC waarde.

 

VOORBEELD: verwarming op fossiele brandstoffen vervangen

Je kocht recent een oude Vlaamse woning? Grote kans dat die nog een centrale verwarming heeft op aardgas of stookolie. Dit is allesbehalve een duurzame manier van verwarmen. Het resultaat? Een negatieve beoordeling op het EPC certificaat. Daarom ga je best na of je een (hybride) warmtepomp kan plaatsen.  Let wel, zorg er in dit geval voor dat je woning voldoende geïsoleerd is. Pas zo kan je nieuwe ketel efficiënt verwarmen en verbruik je minder.

 

MAATREGEL 3: zonnepanelen plaatsen

hoe epc verbeteren

Wil je flink besparen op je elektriciteitsfactuur? Kies dan voor zonnepanelen en geniet van de groene stroom die het zonlicht voor jou opwekt. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt sterk samen met de oppervlakte van je woning, de grootte van je huishouden en je stroomverbruik. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp? Dan zal je iets meer zonnepanelen nodig hebben of panelen met een hoger individueel piekvermogen.

 

VOORBEELD: verwarmen met een elektrische warmtepomp

Een warmtepomp op elektriciteit is sterk aangeraden. Zeker in het kader van een ingrijpende energetische renovatie, waarbij je ook de isolatiewaarde van je woning hebt aangepakt.  Ook zonnepanelen zijn hierbij van belang. Dankzij de groene stroom van je panelen kan je namelijk een behoorlijk deel van het verbruik van je warmtepomp opvangen.

 

 

Waar begin ik om mijn EPC te verbeteren?

Bij je huidige EPC certificaat! Dit document biedt je een duidelijk overzicht van de verschillende aandachtspunten in je woning die je best aanpakt (in volgorde van belangrijkheid). Zo weet je onmiddellijk welke investeringen het meest zullen lonen.

EPC laten opmaken? Neem contact op met een energiedeskundige actief in je regio. Dat kan gratis via onze online offerteservice.

 

EPC verbeteren: welke premies?

Renovaties uitvoeren om je EPC te verbeteren, doe je niet alleen. De overheid helpt een handje met verschillende renovatiepremies. We overlopen de belangrijkste:

 

1. EPC Labelpremie

Heeft je woning een ondermaatse epc-score? En wil je deze grondig aanpakken? Dan kan je een beroep doen op de EPC Labelpremie. Het subsidiebedrag wordt bepaald aan de hand van het huidige EPC label en het beoogde label na de renovatie. Een overzicht:

Max. bedrag van EPC labelpremie
(binnen de 5 jaar)
Beoogde EPC na renovatie
Woning met label E of F€ 5.000Label A
€ 3.750Label B
€ 2.500Label C
Wooneenheid met label D, E of F€ 3.750Label A
€ 2.500Label B

Deze premie is er enkel voor woningeigenaars die hun woning met een ondermaatse energieprestatie willen renoveren. We hebben het over huizen met een EPC label E of F of appartementen met een EPC-label D, E of F. Je hebt 5 jaar de tijd om het nieuwe label aan te duiden met een nieuw EPC certificaat. Vertrouw hiervoor op een energiedeskundige.

LET OP: vanaf 1 januari 2025 verhuist deze premie naar de Mijn VerbouwPremie. Daardoor zal het premiebedrag vanaf dan ook inkomensgerelateerd zijn.

 

2. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie is een nieuwe premie die de overkoepelende renovatiepremie en alle energiepremies van Fluvius bundelt. Wil je grondige energetische verbouwingen aan je woning uitvoeren, zoals het plaatsen van nieuwe isolatie? Dan kan je een beroep doen op deze premie:

Type werkenAard van de werkenStartbedrag subsidie (excl. btw)
DakRenovatieVanaf € 4.025 of max. 35 % van de investering
Isolatie dakVanaf € 8 per m²
Isolatie dak + asbestverwijderingStartbedrag subsidie + € 8 per m² (max. 50% van de investering)
BuitenmuurRenovatieVanaf € 4.200 (max. 35% van de investering)
Na-isolatie spouwmuurVanaf € 5 per m²
Isolatie langs buitengevelVanaf € 30 per m²
Isolatie langs de binnenkant van de buitengevelVanaf € 15 per m²
Isolatie + asbestverwijderingStartbedrag subsidie + € 8 per m² (max. 50% van investering)
VloerRenovatie Vanaf € 1.050 (max. 35% van de investering)
Isolatie vloerVanaf € 6 per m² (max. 40% van de investering)
Ramen & deurenSchrijnwerkVanaf € 3.850 per m² (max. 35% van de investering)
HoogrendementsbeglazingVanaf € 16 per m² (max. 40% van de investering)
BinnenrenovatieBinnenmuur, plafond & trapVanaf € 1.750 (max. 35% van de investering)
Elektriciteit & sanitairElektriciteits- & leidingwerkenVanaf € 2.625 (max. 35% van de investering)
Hernieuwbare energieproductieZonneboilerVanaf € 550 per m² (max. € 2.750 of 40% van de investering)
WarmtepompVanaf € 480 (voor lucht-lucht warmtepomp, afhankelijk van type warmtepomp)
WarmtepompboilerVanaf € 360 (max. 50% van de investering)
GascondensatieketelGascondensatieketelVanaf € 1.800 (max. 40% van de investering)

LET OP: in bepaalde situaties ligt het premiebedrag hoger. Dat hangt o.a. samen met de inkomenscategorie waartoe je behoort, het totale factuurbedrag,  …

 

3. Rentesubsidie

Kocht je sinds 2023 een woning met een slechte energieprestatie? En renoveer je dat pand grondig binnen de 5 jaar na het verlijden van de notariële akte? Dan kan je bij je kredietinstelling naast je hypothecaire lening ook een renovatiekrediet aangaan. Dat is sinds 1 januari 2023 een rentesubsidie. Daarbij geldt dat hoe energiezuiniger je je woning renoveert, hoe groter de rentesubsidie is. Ook negatieve rente is daarbij mogelijk. De looptijd is maximaal 20 jaar.

BELANGRIJK: het renovatiekrediet geldt enkel voor woningen met een ondermaatse energieprestatie. In dit geval moet je van label E of F minimaal naar label D renoveren. Je krijgt maximaal 5 jaar de tijd daarvoor. Daarna moet je dit aantonen met een nieuw EPC certificaat. Dat kan je laten opmaken door een erkend energiedeskundige.

 

Energetische renovatie = nieuw EPC certificaat verplicht!

Doorgaans is een EPC certificaat 10 jaar geldig. Voer je echter ingrijpende renovatiewerken uit? Dan heeft dit een sterke invloed op de EPC-waarde van je woning. In dit geval moet je een nieuw EPC certificaat laten opstellen bij verkoop of verhuur van de woning, ook al is je huidige certificaat nog geldig. Het uitvoeren van een professionele EPC keuring en de opmaak van een attest kost tussen de € 100 à 200 (excl. btw).

Nieuw EPC laten opmaken? Dat kan! Vul het onderstaande aanvraagformulier in en kom gratis in contact met verschillende energiedeskundigen actief in je regio:

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders