Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inspectieprotocol EPC

Van plan om je huis of appartement te verkopen of te verhuren? Dan moet een energiedeskundige type A eerst de energiezuinigheid van je woning nagaan. Zo’n EPC keuring verloopt volgens een specifiek inspectieprotocol. Wat omvat zo’n EPC inspectieprotocol precies? Hoe gaat die expert te werk en hoe kan je hem helpen om dat inspectieprotocol vlot te doorlopen? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarom is een EPC inspectieprotocol nodig?
Inhoud inspectieprotocol EPC
Werkwijze energiedeskundige type A
Tips voor een vlot EPC inspectieprotocol
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat is een inspectieprotocol EPC?

Het inspectieprotocol EPC is de werkwijze die energiedeskundigen type A moeten volgen bij de EPC keuring en de opmaak van het EPC attest. Dit document bevat alle regels voor een correcte berekening van de energiezuinigheid van je woning. Zo krijgen mogelijke kopers of huurders een goed zicht op het energieverbruik van de woning waarin ze geïnteresseerd zijn.

Wie stelt het inspectieprotocol op?

Het Vlaams Energie- & Klimaatagentschap stelt dit protocol op met alle bepalingen rond isolatie, verwarming, … Dit agentschap doet ook bijna jaarlijks een update van het inspectieprotocol EPC. Om een correct EPC attest te kunnen opmaken, moeten erkende energiedeskundigen telkens een opleiding volgen over deze aanpassingen.

inspectieprotocol epc

 

Waarom is een EPC inspectieprotocol nodig?

Zowel voor (ver)kopers en (ver)huurders als de energiedeskundigen type A is het EPC inspectieprotocol een erg belangrijk document. We leggen kort uit waarom:

  • Belang voor energiedeskundige type A: het inspectieprotocol EPC is een essentiële leidraad voor deze expert om het energieverbruik van een woning correct te bepalen. Dankzij dit document weet hij exact welke data hij moet invoeren in het officiële softwareprogramma voor de EPC-waarde op het EPC-attest.
  • Belang voor verkoper of verhuurder: dankzij het EPC inspectieprotocol kunnen verkopers en verhuurders een geldig EPC attest voorleggen dat voldoet aan alle wettelijke bepalingen.
  • Belang voor mogelijke kopers of huurders: via het inspectieprotocol EPC kunnen potentiële kopers en huurders het energieverbruik van een woning correct inschatten. Ze krijgen in het EPC attest ook nog tips en adviezen om de woning energiezuiniger te maken.

 

Inhoud inspectieprotocol EPC

Naast de wetgeving rond het EPC attest (bv. wanneer verplicht?) omvat het EPC inspectieprotocol alle noodzakelijke bepalingen om het energieverbruik van een woning te berekenen. Het gaat o.a. om deze delen:

  1. Beschermd volume van de woning

    Het beschermde volume omvat de delen van een woning die je wil beschermen tegen warmteverlies. Hoe groter de woning, hoe groter dit beschermde volume. Zo heeft een vrijstaande woning bv. meer gevels dan een appartement waarlangs warmteverlies mogelijk is. Een energiedeskundige meet het beschermde volume van een woning nauwgezet op.

  2. Eigenschappen gebouwschil

    De gevelafwerking, de isolatie van het dak, muren, ramen, …: al deze eigenschappen van de gebouwschil bepalen in sterke mate de energiezuinigheid van een woning. Zijn de spouwmuren bv. geïsoleerd of niet? Hoe dik is de dakisolatie? Hebben de ramen hoogrendementsglas of standaard dubbel glas? De expert gaat het allemaal nauwkeurig na.

  3. Ruimteverwarming

    Verschillende elementen van een verwarmingsinstallatie hebben een impact op het energieverbruik van een woning. Uiteraard het soort verwarmingsketel (mazout, gas, pellets, …) en het rendement ervan, maar ook al dan niet geïsoleerde leidingen, het soort warmtetoestellen (radiatoren, vloerverwarming, …), de bediening van de ruimteverwarming (thermostaat of regelkranen, ), enz.

  4. Sanitair warm water

    Een energiedeskundige analyseert ook de opwarming van het water in de keuken en de badkamer. Is je boiler bv. gekoppeld aan je centrale verwarmingsinstallatie of niet? Gaat het om een elektrische boiler of een boiler op gas of mazout? Welk energielabel heeft het voorraadvat van het sanitaire warm water?

  5. Ventilatie

    Ook het ventilatiesysteem in een woning neemt de energiedeskundige onder de loep. Heeft de woning centrale ventilatie (1 systeem voor meerdere ruimtes) of decentrale ventilatie (1 systeem per ruimte)? Gaat het om (deels) mechanische of volledig natuurlijke ventilatie? Die aan- en afvoer van lucht heeft ook een invloed op de energie-efficiëntie van een woning.

  6. Zonne-energie

    Heeft een woning een zonnepanelen-installatie om zelf groene stroom op te wekken? Of een zonneboiler om het sanitair water en eventueel ook het cv-water te verwarmen? Dat gebruik van zonne-energie heeft een grote impact op het energieverbruik van een woning. Een energiedeskundige type A verwerkt deze info dus ook in de software voor de EPC berekening.

  7. Verlichting

    Ook de verlichting in een woning beïnvloedt het energieverbruik. Een energiedeskundige type A brengt daarom alle lichtpunten in kaart. Hij controleert ook het totale geïnstalleerde vermogen voor alle lichtbronnen (in Watt).

TIP: wil je de EPC-waarde van jouw woning laten berekenen met het oog op verkoop of verhuur? Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij erkende energiedeskundigen actief in je regio via de offertepagina.

 

Werkwijze energiedeskundige type A

Een EPC keuring door een erkende energiedeskundige type A verloopt altijd volgens het inspectieprotocol EPC. Maar hoe zit dat proces van aanvraag tot de aflevering van je EPC attest precies in elkaar? Een kort overzicht van de verschillende stappen:

  1. Aanvraag: je wil je woning verkopen of verhuren en je vraagt een EPC keuring door een erkende energiedeskundige type A aan.
  2. Plaatsbezoek: de energiedeskundige komt bij je langs en doet alle nodige vaststellingen op basis van het EPC inspectieprotocol. Die EPC keuring duurt ongeveer een halve dag.
  3. Bewijsstukken: de expert kan ook gebruikmaken van bepaalde bewijsstukken die jij aanlevert. Let op: deze documenten moeten wel voldoen aan het EPC inspectieprotocol. De energiedeskundige duidt deze bewijsstukkken aan op een ‘aanstiplijst’ om discussies achteraf te vermijden.
  4. Verwerking data: na de EPC keuring verwerkt de energiedeskundige alle verzamelde data in het officiële softwareprogramma. Hoe hij dat precies moet doen, staat ook uitgelegd in het inspectieprotocol EPC.
  5. Aflevering EPC attest: is de EPC waarde van je woning berekend? Dan krijg je je EPC attest en de factuur enkele dagen later in je brievenbus.

 

Hoeveel kost een EPC ongeveer?

Je betaalt 1 bedrag voor zowel de EPC keuring als het EPC attest. De prijs hangt vooral af van het type woning en de regio waar je woont (Vlaanderen, Brussel of Wallonië).  Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 100 à 200 euro, excl. btw.

LET OP: de kosten kunnen ook verschillen van energiedeskundige tot energiedeskundige. Wil je gericht tarieven, verplaatsingskosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij experten actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

 

epc inspectieprotocol

Tips voor een vlot inspectieprotocol EPC

Goed nieuws, je kan de EPC energiedeskundige een handje helpen om het hele EPC inspectieprotocol vlot te doorlopen. Enkele tips op een rij:

  • Verzamel op voorhand je bewijsstukken: leg alle mogelijke documenten rond het energieverbruik van je woning al klaar voor de komst van de energiedeskundige (werfverslagen, facturen van bouwmaterialen, premie-aanvragen bij de netbeheerder, …). Voldoen ze aan het inspectieprotocol EPC? Dan kunnen deze bewijsstukken de energiescore van je woning positief beïnvloeden.
  • Voer zelf een ‘destructief onderzoek’ uit: een energiedeskundige kan rekening houden met vaststellingen uit een zogenaamd destructief onderzoek, bv. een opening maken in een voeg van het metselwerk of een inbouwspot wegnemen. Om tijd uit te sparen en een preciezer zicht te krijgen op de energiezuinigheid van je woning, kan je dergelijke voorbereidingen ook zelf doen.
  • Zorg voor een vlotte toegang tot je woning: een energiedeskundige kan het inspectieprotocol EPC sneller doorlopen als hij een vlotte toegang heeft tot alle delen van je woning, bv. ook de kelder en de zolder.

TIP: vraag gerust ook zelf meer uitleg aan een energiedeskundige type A over hoe je kan bijdragen tot een vlotte EPC keuring. Contacteer gratis en vrijblijvend erkende energiedeskundigen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders