Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC Waarde

Een EPC of een energieprestatiecertificaat geeft je een idee over de energiezuinigheid van je woning. Op zo’n EPC vind je onder meer een EPC waarde. Maar hoe berekent een energiedeskundige die EPC waarde? Wat is een goede EPC waarde voor een woning? Je komt het allemaal te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Berekening
EPC schaal
Richtcijfers
Hoe verlagen?

 

Wat is een EPC waarde?

Een EPC waarde geeft aan hoe goed je woning scoort op energetisch vlak. Het duidt aan hoeveel het primaire energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (in kW/m²). De EPC waarde kan je aflezen op jouw EPC attest. Zo’n attest is verplicht als je jouw woning wil verkopen of verhuren.

Belangrijk: enkel een erkende energiedeskundige mag een EPC opstellen na een EPC keuring. Heb je een EPC nodig en ben je nog op zoek naar de beste prijs? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij energiedeskundigen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Berekening EPC waarde

Als een erkende energiedeskundige een EPC waarde berekent, houdt hij geen rekening met je huishoudelijke toestellen (bv. koel- en droogkast). Maar wat speelt dan wel een rol bij de berekening van de EPC waarde? We zetten het even op een rij:

 

1. Bouwjaar van de woning

Vaak heeft een oudere woning een hogere EPC score. Een woning uit 1970 kan een EPC van 500 hebben, terwijl een recente woning vaker een EPC van minder dan 200 heeft.

 

2. Soort woning

Het kan gaan om een open bebouwing, halfopen huis, rijhuis of appartement, … Een appartement heeft bv. minder gevels waarlangs energie verloren kan gaan. Het heeft dus ook een lagere EPC score.

 

3. Soort verwarmings– en warmwaterinstallatie

Het verbruik hangt af van het soort installatie: elektrisch, gas of stookolie.

 

4. Isolatie

Hoe beter jouw woning geïsoleerd is (dak, ramen, vloer, muren, …), hoe minder energie je verliest.

 

5. Zonnepanelen en zonneboiler

Zowel zonnepanelen als een zonneboiler leveren een lagere EPC waarde op. Je voorziet jouw huis namelijk zélf van groene energie en warm water (sanitair water en eventueel ook cv-water).

 

Vraag advies aan een erkende energiedeskundige!

Zit je nog met vragen? Wil je meer weten over de EPC waarde? Een erkende energiedeskundige geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

epc waarde

 

De EPC schaal

Eens je je EPC attest hebt, ken je je EPC waarde. Maar hoe moet je die EPC waarde nu inschatten? Je moet kijken naar de volgende 2 waarden op je EPC attest:

Energiescore (een cijfer)
Je score staat aangegeven op een schaal van 0 tot 700.  Hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger jouw woning. Een EPC score bedraagt gemiddeld 350. Een nieuwbouw mag nu maximaal 180 als EPC score hebben.

Energielabel (een letter)
Het label varieert van A+ (heel energiezuinig en donkergroen) tot F (energieverslindend en donkerrood).

In deze tabel vind je een overzicht van alle energiescores en -labels:

EnergielabelEnergiescore
A+Minder dan 0 kWh/m² per jaar
ATussen 100 en 0 kWh/m² per jaar
BTussen 200 en 100 kWh/m² per jaar
CTussen 300 en 200 kWh/m² per jaar
DTussen 400 en 300 kWh/m² per jaar
ETussen 500 en 400 kWh/m² per jaar
FHoger dan 500 kWh/m² per jaar

Wat is een goede EPC waarde?

In het algemeen geldt de volgende regel: hoe lager de EPC score en hoe groener het label, hoe beter jouw EPC waarde. Maar wat is nu een goede EPC waarde voor jouw woning? Dat hangt af van allerlei factoren als het bouwjaar en het type woning. We geven je graag de volgende richtcijfers per type woning mee:

  • Appartement < EPC 100
  • Rijwoning <EPC 150
  • Open bebouwing < EPC 200

 

TIP: Bewaar altijd je laatste energiefactuur!

Een slechte EPC waarde staat niet altijd gelijk aan een hoog energieverbruik. Wil je je woning met een hogere EPC waarde verkopen of verhuren? Met je laatste energiefactuur kan je bewijzen hoeveel je woning écht verbruikt. Een energiedeskundige kan bv. de dikte van jouw isolatie verkeerd hebben ingeschat.

 

Hoe EPC waarde verlagen?

Er staan geen boetes op een hoge EPC waarde. Er is ook geen bepaalde EPC norm of EPC klasse die je moet halen. Toch is het sterk aanbevolen om een hoge EPC waarde te verlagen met enkele energiebesparende maatregelen. Je vindt de nodige tips en adviezen op je EPC attest. Enkele voorbeelden:

  1. Dakisolatie

    Warme lucht stijgt. Een goede dakisolatie is dus noodzakelijk om te voorkomen dat die warmte zomaar ontsnapt. Zo maak je je woning een pak energiezuiniger.

  2. Isolatie ramen

    Ook via je ramen kan veel warmte ontsnappen. Met hoogrendementsglas en goed isolerende raamkaders kan je dat warmteverlies vermijden.

  3. Vloerisolatie

    Hiermee ga je warmteverlies via de vloer tegen. Heb je een kelder? Dan kan een isolatiespecialist het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder plaatsen. Geen kelder? Dan moet de vakman je vloer langs boven isoleren. Daarvoor zijn breekwerken nodig, tenzij je het isolatiemateriaal en de nieuwe vloerbekleding op je bestaande vloer laat plaatsen.

  4. Isolatie muren

    Je kan je EPC waarde tot 30% doen dalen met een goede muurisolatie. Dat kan via de isolatie van je spouwmuren, je buitenmuren of je binnenmuren. Al is die laatste optie minder interessant, omdat je binnen ruimte verliest en het om ingrijpende werken gaat.

  5. Verwarmingsketel

    Jouw gedateerde cv-ketel vervangen door een nieuwe kan je EPC waarde al snel doen dalen met 20%.

  6. Zonnepanelen en zonneboiler

    Ook zonnepanelen en een zonneboiler hebben een positief effect op jouw EPC waarde. Met zonlicht wek je namelijk zelf groene energie op en zorg je voor warm water (voor sanitair gebruik en eventueel ook voor je centrale verwarming). 

  7. Combinatie van maatregelen

    Het beste resultaat behaal je uiteraard door verschillende energiebesparende maatregelen te combineren. Dakisolatie en verouderde ramen vervangen is al een goed begin!

TIP: benieuwd hoe jij je woning energiezuiniger kan maken? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij energiedeskundigen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders