Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC Attest

Een EPC attest geeft een overzicht van de energiezuinigheid van jouw woning. Potentiële kopers en huurders kunnen zo de energiekosten eenvoudig inschatten. Wat bevat zo’n EPC attest allemaal? Hoe lang is het geldig? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Belang
Inhoud
Geldigheid
Offertes aanvragen

 

 

Wat is een EPC attest?

epc attest Een EPC attest of Energieprestatiecertificaat is een document om aan te geven hoe je woning scoort op vlak van energie-efficiëntie. Je hebt zo’n EPC attest nodig als je jouw woning wil verkopen of verhuren.

Enkel na een EPC keuring kan je een EPC attest verkrijgen. Een erkende energiedeskundige (type A) stelt dan een EPC verslag op van jouw woning.  Op de eerste pagina vind je het EPC attest terug met de bijhorende energiescore. Die score wordt bepaald door onder meer de isolatiewaarden van je woning (dak, ramen, vloer en muren) en het type  verwarmingsinstallatie (voor sanitair water en water voor de centrale verwarming). Hoe lager deze energiescore, hoe energiezuiniger jouw woning is.

 

TIP: heb je nog vragen over het EPC attest? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij erkende energiedeskundigen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Waarom een EPC attest?

Volgens de EPC wetgeving is een EPC attest in bepaalde gevallen verplicht in België bij de verkoop en verhuur van een woning. Dankzij dit attest kunnen potentiële kopers en huurders de energiekosten van de woning inschatten. Daarnaast helpt een EPC attest je ook op weg naar een energiezuinigere woning. Dit document bevat namelijk adviezen en tips om energie te besparen.

Zet je jouw woning te huur of te koop zonder EPC? Dan riskeer je een boete tussen 500 en 5.000 euro.
Neem dus beter het zekere voor het onzekere en laat een keuring uitvoeren door een erkende energiedeskundige. Je kan gratis en vrijblijvend offertes bij energiedeskundigen actief in je buurt aanvragen via onze offerteservice. Start je aanvraag hier. 

 

 

Inhoud van een EPC attest

Welke informatie staat er nu allemaal op een EPC attest? We zetten de verschillende elementen kort op een rij:

 1. Administratieve gegevens

  Het gaat om je adresgegevens, het type woning, een foto van de woning en het certificaatnummer. Het certificaatnummer moet je vaak doorgeven aan vastgoedkantoren als je je huis te huur of te koop wil zetten.

 2. Energiescore in kWh/m²

  Hoe lager dit kengetal, hoe energiezuiniger je woning . De score staat op een kleurbalk, waardoor je een goed, visueel beeld krijgt van jouw score. De gemiddelde EPC-score ligt rond de 350, maar dit hangt af van het bouwjaar en het type woning. Voor een nieuwbouw is de maximale toegelaten score 180.

 3. Energielabel

  Net zoals een koelkast of een droogkast krijgt jouw woning ook een label. A+ (donkergroen) is uitstekend en F (donkerrood) is heel slecht.

 4. Naam van de energiedeskundige en de geldigheidsduur van het certificaat

  Het is belangrijk om te weten tot hoelang je EPC attest geldig is en wie het heeft opgemaakt. Deze gegevens vind je dan ook altijd terug op een EPC.

 5. Details over de energiezuinigheid en je energieverlies

  Je krijgt onder andere precieze details over de energiezuinigheid van je woning en mogelijke energieverliezen via het dak, ramen, vloeren en muren en ook via de verwarmingsinstallatie. Je krijgt ook meer inzicht in de CO2-emissie van je woning.

 6. Adviezen en tips om energie te besparen

  Je bent niet verplicht om deze adviezen en tips in de praktijk te brengen. Toch zijn ze sterk aanbevolen om je woning energiezuiniger te maken.

 7. Overzicht van alle getallen (isolatiewaarden van de materialen)

  Dit zijn de waarden die de erkende energiedeskundige heeft ingegeven in zijn berekeningssoftware.

 

epc attest voorbeeld
Voorbeeld EPC attest

 

 

Geldigheid EPC attest

Een EPC attest is 10 jaar geldig. Tenzij je zelf werken laat uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken.
Dan moet je een nieuw EPC attest aanvragen bij een erkende energiedeskundige. Wil je de prijzen en uitvoeringstermijnen van zo’n EPC attest gericht vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 energiedeskundigen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders