EPC keuring
Wil je je huis verhuren of verkopen? Dan ben je verplicht om een EPC keuring aan te vragen om de energiezuinigheid van je woning te bepalen. Hoeveel kost een EPC controle precies? Hoe vraag je het aan en hoe verloopt de keuring? En waarop moet je zeker letten wanneer je zo’n keuring laat uitvoeren? Je leest het in dit artikel.
Ga snel naar:
Wanneer is EPC keuring verplicht?
EPC keuring aanvragen
EPC keuring prijs
Werkwijze EPC keuring
Veelgestelde vragen EPC keuring
Vergelijk vrijblijvend offertes
Wat is een EPC keuring?
Een EPC keuring is een controle van je woning om de energiezuinigheid te bepalen. Daarbij houdt een expert rekening met je verwarmingsinstallatie, de isolatie van je woning, de eventuele productie van groene energie… Na de keuring krijg je een rapport met het Energieprestatiecertificaat, ook EPC attest genoemd. Daarin vind je de energiescore van je woning en adviezen om energie te besparen. Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger de woning. Potentiële kopers en huurders kunnen dankzij deze score de verwachte energiekosten voor de woning inschatten.
EPC keuring laten uitvoeren? Dan moet je een erkende energiedeskundige inschakelen. Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende geschikte deskundigen actief in jouw buurt. Vind een energiedeskundige.
Wanneer is een EPC keuring verplicht?
Een EPC controle is verplicht bij nieuwbouwwoningen en bij verkoop en verhuur van ‘een autonome wooneenheid’. Jouw woning is autonoom als alle onderstaande elementen aanwezig zijn:
- een woonruimte
- een eigen toilet
- een eigen bad of douche
- een eigen keuken of kitchenette
- een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte
Bevat jouw woning de bovenstaande elementen en wil je ze verhuren of verkopen? Dan is een EPC keuring verplicht. Bevat een kamer geen eigen douche, toilet of keuken? Dan moet enkel de eigenaar van het volledige gebouw een EPC controle laten uitvoeren en over een geldig EPC attest beschikken.
BELANGRIJK: het EPC attest mag bij verkoop niet ouder zijn dan 2019. Je herkent de recente certificaten aan het EPC-label (A+ tot F). Verhuur je de woning? Dan mag je ook bestaande EPC certificaten van voor 2019 blijven gebruiken (max. 10 jaar oud). Laat je woning keuren door een expert.
Hoe EPC keuring aanvragen?
Hoe vraag je zo’n EPC keuring nu aan? We overlopen even de stappen die je daarbij best neemt:
1. Offertes aanvragen
Om een EPC keuring te laten uitvoeren, vraag je best eerst offertes aan bij meerdere energiedeskundigen. Dat moeten altijd energiedeskundigen type A zijn. Dat zijn energiedeskundigen die erkend zijn door de overheid en een speciale opleiding hebben gevolgd om deze keuringen te mogen uitvoeren. Enkel een erkende deskundige type A kan en mag dus een EPC attest opstellen.
2. Offertes vergelijken & afspraak maken
Als je de offertes hebt ontvangen, kan je deze dan gericht vergelijken. Hou daarbij zeker rekening met verschillende factoren zoals de prijs, de uitvoeringstermijn… Door meerdere offertes te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken en de interessantste aanbieding kiezen. Als je je keuze gemaakt hebt, kan je contact opnemen met de energiedeskundige en een afspraak maken.
3. EPC keuring voorbereiden
Voor de keurder langskomt, kan je zelf al de nodige voorbereidingen treffen. Zo is het een goed idee om op voorhand al bewijsstukken te verzamelen zoals een bewijs van de plaatsing van isolatie of zonnepanelen. Zorg er ook voor dat alle ruimtes in je woning vlot toegankelijk zijn.
4. EPC keuring & EPC attest
Op de afgesproken datum komt de energiedeskundige dan langs voor de EPC controle. Daarbij doet deze een uitgebreide inspectie van je woning en kijkt naar bouwplannen, isolatie, ventilatiesystemen, de warmwaterproductie… Op basis van deze gegevens maakt de energiedeskundige dan het EPC attest op en bezorgt dit aan jou.
Op zoek naar een geschikte energiedeskundige? Ontvang gratis offertes op maat van deskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.
EPC keuring prijs
De prijs voor een EPC keuring en een EPC attest ligt gemiddeld tussen 100 en 200 euro (excl. btw). Die prijs is afhankelijk van een aantal factoren zoals het type woning, de regio waar de woning staat, de grootte van je woning en de vervoerskosten van de deskundige.
LET OP: de prijs van een EPC keuring kan ook verschillen van deskundige tot deskundige. Wil je gericht prijzen, uitvoeringstermijnen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 deskundigen actief in jouw buurt. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.
Werkwijze EPC keuring
Een EPC keuring verloopt altijd volgens een vast inspectieprotocol. Hoe gaat dat precies in z’n werk? We zetten alle stappen op een rijtje:
- Aanvraag: uiteraard moet je eerst de keuring aanvragen. Daarvoor neem je contact op met een energiedeskundige type A. Ontvang vrijblijvend offertes van energiedeskundigen via onze offerteservice.
- Inspectie van woning: nu komt de energiedeskundige bij jou langs en brengt de energiescore van je woning in kaart. Daarvoor verzamelt deze allerlei gegevens zoals de afmetingen van ramen en deuren, het volume van het gebouw, de opbouw van muren, vloeren en het dak, de werking van je verwarmingsinstallatie, de eventuele manieren waarop je hernieuwbare energie opwekt…
- Bewijsstukken verzamelen: als eigenaar mag je ook bewijsstukken overhandigen aan de keurder. Ze bewijzen jouw inspanningen om te besparen op de energiefactuur, zoals het plaatsen van isolatie. De deskundige duidt dan jouw bewijsstukken aan op een aanstiplijst.
- EPC berekenen: na de keuring noteert de EPC verslaggever al de verzamelde informatie in een officieel softwareprogramma en berekent het energieverbruik. Hoe lager het getal op het energieprestatiecertificaat, hoe energiezuiniger je woning is.
- Aanbevelingen van VEKA: als de energiedeskundige het energieprestatiecertificaat heeft opgesteld, stuurt deze het naar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het VEKA voegt dan aanbevelingen toe om de EPC score eventueel te verbeteren en stuurt het EPC certificaat terug naar de energiedeskundige.
- EPC attest ontvangen: tot slot krijg je dan een rapport met het Energieprestatiecertificaat, ook EPC attest genoemd. Daarin vind je dus de energiescore van je woning, alsook eventuele aanbevelingen om deze te verbeteren. Een volledige keuring neemt ongeveer een halve dag in beslag.
Aandachtspunten EPC keuring
Hoe zorg je ervoor dat de EPC controle vlot en efficiënt verloopt en dat je in orde bent met de wetgeving rond EPC? Hou daarbij zeker rekening met de volgende tips:
-
Ga na of je een EPC nodig hebt
Informeer je op voorhand voldoende over de wetgeving rond EPC keuringen en ga goed na of je er zeker een nodig hebt. Een EPC controle is vooral belangrijk bij verkoop of verhuur van een wooneenheid of wanneer je een nieuwbouwwoning hebt. Er zijn daarbij echter ook enkele uitzonderingen. Zo heb je bijvoorbeeld geen EPC nodig voor woonboten, bij verkoop van onbewoonbaar verklaarde woningen, bij schenkingen…
-
Zorg voor een goede voorbereiding voor de EPC keuring
Voor de EPC keurder langskomt is het een goed idee om al de nodige voorbereidingen te treffen. Verzamel bijvoorbeeld al jouw bewijsstukken van zonnepanelen, isolatie, een zonneboiler… al op voorhand. Ook bouwplannen, facturen van bouwmaterialen, een eventueel vorig EPC attest… hou je allemaal best bij de hand. Zo moet je deze op het moment zelf niet meer beginnen zoeken. Zorg ook dat alle ruimtes in je woning makkelijk toegankelijk zijn zodat de keurder deze vlot kan inspecteren.
-
Verkoop of verhuur niet zonder een EPC keuring
Zet nooit zomaar je woning te koop of te huur zonder eerst een geldige EPC controle te laten uitvoeren. In dat geval riskeer je namelijk een boete tussen 500 en 5.000 euro. Zorg er ook voor dat je altijd over een geldig EPC attest beschikt dat je kan voorleggen aan de potentiële kopers of huurders. Bij verkoop van je woning moet dat attest opgemaakt zijn in of na 2019.
-
Laat een keuring enkel uitvoeren door een erkende energiedeskundige
Ook wanneer je je EPC controle niet laat uitvoeren door een erkende energiedeskundige, riskeer je een boete tussen € 500 en 5.000 euro. Erkende keurders volgen altijd een vast inspectieprotocol en maken gebruik van speciale software om je energiescore te berekenen. Schakel daarom zeker een energiedeskundige type A in voor de keuring van jouw woning.
TIP: op zoek naar een erkende energiedeskundige actief in je buurt? Ontvang vrijblijvend offertes en voorstellen van geschikte EPC keurders in jouw buurt via onze offerteservice.
Veelgestelde vragen EPC keuring
Heb je nog vragen over EPC keuringen? Neem dan zeker een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:
-
-
Wie voert de EPC keuring uit?Enkel een energiedeskundige type A kan een geldige EPC keuring uitvoeren. Dat zijn energiedeskundigen die erkend zijn door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Daarvoor hebben ze een speciale opleiding gevolgd en een examen afgelegd. Een lijst van geschikte energiedeskundigen kan je vinden op de website van de Vlaamse overheid. -
Hoe lang duurt een EPC keuring?Gemiddeld neemt een EPC keuring ongeveer een halve dag in beslag. Hoe lang zo’n keuring precies duurt, kan wel variëren van één uur tot enkele uren. Daarbij spelen verschillende factoren een rol zoals de grootte van je woning, de aanwezigheid van gedetailleerde bouwplannen, de complexiteit van het gebouw… Je ontvangt doorgaans ongeveer 1 week na de inspectie het EPC attest. -
Kan ik mijn EPC en elektrische keuring samen laten uitvoeren?Het is perfect mogelijk om de keuring van je elektriciteit en EPC tegelijk te laten uitvoeren. Daarbij kijken 1 of 2 experten naar de energiezuinigheid van je woning en keuren je elektrische installatie volgens de AREI-normen. De combinatie van een EPC en elektrische keuring biedt enkele voordelen. Zo komt het je meestal goedkoper uit, bespaar je tijd, moet je slechts op 1 bedrijf een beroep doen en heb je sneller de 2 vereiste certificaten in je bezit. -
Wie betaalt de EPC keuring?Wettelijk gezien is het altijd de verantwoordelijkheid van de verhuurder of verkoper om een EPC keuring te laten uitvoeren en om te zorgen voor de aanwezigheid van een geldig EPC attest. Ook de kosten zijn dus voor de verhuurder of verkoper. -
Heb ik een EPC keuring of een energieaudit nodig?Als je een woning verkoopt of verhuurt, ben je wettelijk verplicht om een EPC keuring te laten uitvoeren. Een energieaudit daarentegen is vrijwillig. Daarbij geeft een energiedeskundige type B je energieadvies op maat van jouw woning en stelt energiebesparende en energieopwekkende maatregelen voor. Zo’n energieaudit kost gemiddeld tussen € 500 en 800. -
Hoe vind ik een geschikte EPC keurder?Om de keuring te laten uitvoeren, moet je dus verplicht een erkende energiedeskundige type A inschakelen. Op de website van de Vlaamse overheid kan je een lijst vinden van erkende EPC keurders. Bovendien is het ook aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere energiedeskundigen, aangezien de prijzen voor een EPC controle niet vastliggen. Zo kan je gericht meerdere prijsvoorstellen, werkwijzen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onderstaand offerteformulier:
-