Epccertificaat.be
banner image

EPC keuring

Wil je je huis verhuren of verkopen? Dan ben je verplicht om een EPC keuring aan te vragen om de energiezuinigheid van je woning te bepalen. Hoeveel kost zo’n EPC controle precies? Hoe vraag je het aan en hoe verloopt een EPC keuring? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wanneer en voor wie verplicht?
Hoe aanvragen?
Prijs
Werkwijze
Tips voor een vlot verloop

 

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring is een controle van je woning om de energiezuinigheid te bepalen. Na de keuring krijg je een rapport met het Energieprestatiecertificaat, ook EPC attest genoemd. Daarin vind je de energiescore van je woning en adviezen om energie te besparen. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Potentiële kopers en huurders kunnen dankzij deze score de energiekosten inschatten.

epc controle

 

Wanneer en voor wie is een EPC keuring verplicht?

Een EPC controle is verplicht bij verkoop en verhuur van ‘een autonome wooneenheid’. Jouw woning is autonoom als alle onderstaande elementen aanwezig zijn:

 • een woonruimte
 • een eigen toilet
 • een eigen bad of douche
 • een eigen keuken of kitchenette
 • een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte

Bevat jouw woning de bovenstaande elementen en wil je ze te huur of te koop plaatsen? Dan is een EPC keuring verplicht. Ontvang gratis offertes op maat. 

LET OP: sinds 1 januari 2022 mag je bij de verkoop van een woning of een appartement enkel nog gebruik maken van een EPC opgemaakt sinds 2019. Je herkent dit aan het EPC-label (A+ tot F). Verhuur je de woning?  Dan mag je het bestaande EPC-certificaat blijven gebruiken (max. 10 jaar oud). 

 

Hoe vraag ik een keuring aan?

Je kan een EPC keuring aanvragen door contact op te nemen met een energiedeskundige (type A). Enkel een erkende deskundige kan en mag een EPC attest opstellen. Ontvang gratis offertes op maat bij deskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

epc keuring

Prijs EPC keuring

De prijs voor een EPC controle hangt vooral af van het type woning, de regio waar de woning staat en de vervoerskosten van de deskundige. Je mag rekenen op een gemiddelde prijs tussen 100 en 200 euro, excl. btw.

Let op: deze prijs kan ook verschillen van deskundige tot deskundige. Wil je gericht prijzen, uitvoeringstermijnen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 deskundigen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier. 

 

Werkwijze EPC keuring

Een EPC keuring verloopt volgens een vast inspectieprotocol. Hoe gaat dat precies in z’n werk? We zetten alle stappen op een rijtje:

 1. Je doet een aanvraag voor een EPC keuring.
 2. De energiedeskundige komt bij jou langs en brengt de energiescore van je woning in kaart.
 3. Als eigenaar mag je ook bewijsstukken overhandigen. Ze bewijzen jouw inspanningen om te besparen op de energiefactuur, bv. het laten plaatsen van isolatie.
 4. De deskundige duidt jouw bewijsstukken aan op een aanstiplijst.
 5. Na de keuring noteert de deskundige al de informatie in een officieel softwareprogramma.
 6. Tot slot krijg je een rapport met het Energieprestatiecertificaat, ook EPC attest genoemd.

De volledige keuring neemt ongeveer een halve dag in beslag.

 

Tips voor een vlekkeloze EPC keuring

Hoe zorg je ervoor dat de EPC controle vlot en efficiënt verloopt? Deze tips komen ongetwijfeld van pas:

 1. Zet nooit zomaar je woning te koop of te huur zonder een EPC keuring te laten doen. Je riskeert namelijk een boete tussen 500 en 5.000 euro.
 2. Laat enkel een keuring uitvoeren door een erkende energiedeskundige.
 3. Betaal niet meer dan nodig voor een keuring en vergelijk de prijzen goed.
 4. Verzamel al jouw bewijsstukken op voorhand. Zo moet je op het moment zelf niet meer beginnen met zoeken.

 

TIP: op zoek naar een erkende energiedeskundige actief in je buurt? Ontvang gratis offertes en voorstellen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders