Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC gemeenschappelijke delen

Update artikel: 03 Jun 2024 – Wie eigenaar is van een appartement in België is hoogstwaarschijnlijk bekend met het EPC (Energieprestatiecertificaat).  Sinds 1 januari 2022 is deze keuring ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen.  Maar wat omvat het EPC voor gemeenschappelijke delen, hoe vraag je het aan en wat zijn de kosten? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat omvat een EPC gemeenschappelijke delen?
Vanaf wanneer is het EPC verplicht?
Prijs EPC attest gemene delen
Hoe EPC gemene delen bekomen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

Wat zijn de gemene delen van een appartementsgebouw?

Ben je een woningeigenaar of eigenaar van een geheel appartementencomplex en wil je een appartement verkopen of verhuren? Dan moet je naast het EPC attest voor het appartement ook het Energieprestatiecertificaat van de gemene delen kunnen voorleggen. De gemene delen omvatten:

 • Inkomhal
 • Gemeenschappelijke gangen
 • Openbare (zit)ruimtes
 • Dak
 • Buitenmuren
 • Vloer benedenverdieping
 • Ramen (beglazing en profiel)
 • Deuren
 • Verlichting openbare ruimtes

Wat is nu het nut van zo’n EPC gemeenschappelijke delen? Het certificaat vertelt meer over de energieprestatie van het ganse gebouw. Het informeert de eigenaars van elke woonunit over de stappen die ze in de toekomst gezamenlijk kunnen ondernemen om het gebouw energiezuiniger te maken.

epc gemeenschappelijke delen prijs

Wat omvat een EPC gemeenschappelijke delen?

Tijdens een EPC keuring voor de gemeenschappelijke delen bekijkt een specialist de energetische prestaties en eigenschappen van jouw appartementsgebouw. Alleen een energiedeskundige type A mag een EPC keuring uitvoeren. De bevindingen en aanbevelingen van de deskundige worden gebundeld in het EPC gemene delen, dat de volgende zaken behandelt:

 

1. Gebouwschil

De gebouwschil omvat onder andere het dak, de buitenmuren, de ramen en de vloer van de benedenverdieping. Tijdens de keuring kijkt de EPC-verslaggever naar de eigenschappen van de gebouwschil. Zijn de spouwmuren geïsoleerd? Zit er dubbelglas in de ramen of is het HR++ glas? In welke mate is het dak geïsoleerd? Deze zaken hebben veel invloed op de energetische prestaties van het gebouw.

 

2. Ruimteverwarming en sanitair warm water

Tijdens de keuring van je appartementengebouw kijkt de deskundige grondig naar je ruimteverwarming en verwarming van sanitair water. Welk type verwarmingsketel is aanwezig (mazout, gas, elektrisch, …)? Hoe worden afzonderlijke ruimtes verwarmd (radiatoren, vloerverwarming, …)? Daarnaast gaat hij ook na hoe het sanitair water in het gebouw wordt opgewarmd (soort boiler, energielabel van het voorraadvat, …).

 

3. Ventilatie

Ventilatie gaat hand in hand met andere maatregelen die onder het EPC voor gemeenschappelijke delen vallen.  Is er een centraal ventilatiesysteem voor alle woningen in het gebouw of is de ventilatie in het complex geregeld met een decentraal ventilatiesysteem (afzonderlijk systeem per appartement)? Verloopt de aan- en afvoer van lucht natuurlijk of (deels) mechanisch? De manier waarop de ventilatie in je appartement is geregeld beïnvloedt ook de energieprestaties van je appartementsgebouw.

 

4. Verlichting

Een EPC deskundige brengt alle lichtpunten in de gemene delen in kaart. Hoe worden de gangen en andere openbare ruimtes verlicht? Welk type verlichting wordt gebruikt (TL-verlichting, LED-verlichting, …)? Hij controleert ook het totale geïnstalleerde vermogen voor alle lichtbronnen (in Watt). De verlichting beïnvloedt het gezamenlijke energieverbruik en wordt daarom meegenomen in de EPC-keuring.

 

5. Zonne-energie

De aanwezigheid van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen hebben een positief effect op het EPC van je appartementsgebouw. Zijn er zonnepanelen geplaatst of is er een zonneboiler om het sanitair water (en eventueel het water voor de centrale verwarming) te verwarmen? De EPC specialist neemt alle duurzame energiebronnen mee in de keuring van het gebouw.

 

TIP: check de aanbevelingen in je EPC gemene delen!

In het EPC van de gemene delen staan direct aanbevelingen om de energieprestaties van je appartementsgebouw te verbeteren. Ben je syndicus (gebouwbeheerder) en wil je het EPC van het gebouw verbeteren? Overleg met de VME of de eigenaar van het gebouw en neem op basis hiervan de benodigde vervolgstappen.

Ben je syndicus of eigenaar van een appartementsgebouw en heb je nog geen EPC gemeenschappelijke delen? Dan kunnen woningeigenaren bij jou aankloppen voor een kopie van het certificaat. Een EPC-keuring aanvragen is zeer eenvoudig. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van type A energiedeskundigen actief in jouw buurt via het offerteformulier.

 

Vanaf wanneer is het EPC gemene delen verplicht?

Hoewel een EPC gemeenschappelijke delen sinds 2022 verplicht is voor appartementsgebouwen, gelden er een aantal uitzonderingen. De Vlaamse overheid heeft besloten om de verplichting gefaseerd in te voeren. De grootte van een appartementsgebouw (gebaseerd op de hoeveelheid gebouweenheden) bepaalt wanneer het vereist is om een EPC gemeenschappelijke delen te hebben.

Het is aan de syndicus van een appartementsgebouw om de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars (VME) te informeren over de verplichting van de EPC gemene delen en de ingangsdatum. Dan is het aan de eigenaar of VME om het EPC voor gemeenschappelijke delen aan te vragen. Hieronder staan de verschillende ingangsdata op een rijtje:

 • 1 januari 2023: 5 t/m 14 gebouweenheden
 • 1 januari 2024: 2 t/m 4 gebouweenheden

LET OP: het is niet langer toegestaan om bij de verkoop van een woning of appartement een EPC-attest voor te leggen dat ouder is dan 2019. Is dit wel het geval? Dan moet je verplicht een nieuw EPC laten opmaken. Na de keuring is het EPC certificaat 10 jaar geldig. Laat je in de tussentijd renovaties uitvoeren? Dan heb je een nieuw certificaat nodig. Via onze offerteservice kan je gratis voorstellen aanvragen bij erkende type A energiedeskundigen actief in jouw buurt.

 

EPC gemeenschappelijke delen prijs

Wil je weten wat de prijs is van een EPC gemene delen? Ook hier zijn weer 3 verschillende categorieën te onderscheiden waarbij wordt gekeken naar het aantal appartementen per gebouw. In onderstaande tabel vind je de richtprijzen.

GebouweenhedenPrijs (excl. btw)
> 16€ 600 + € 10 per appartement
5-15€ 300 + € 20 per appartement
2-4€ 300 + € 15 per appartement

EPC-keuring appartement prijs

Ben je ook geïnteresseerd in een EPC-keuring voor de losse appartementen in je complex en wil je weten hoeveel dit kost? De prijs voor deze EPC-keuring is op basis van de grootte van de woning.

Oppervlakte woningPrijs (excl. btw)
< 120 m²€ 200
< 250 m²€ 250
> 250 m²€ 1 per m²

Bovenstaande prijzen zijn mogelijk goedkoper wanneer je de EPC-keuring gemene delen en de EPC-keuring van je appartementen combineert. Je betaalt dan bv. slechts 1 keer verplaatsingskosten. Wil je gericht advies op maat van specialisten die jouw EPC attesten kunnen opstellen? Vraag dan gratis offertes aan.

 

epc gemene delen

 

Hoe EPC gemene delen bekomen?

Ben je syndicus (gebouwbeheerder) of eigenaar van een appartementsgebouw en wil je een EPC gemene delen bekomen? Als syndicus doorloop je de volgende stappen om het EPC gemene delen te bekomen:

 1. Verzamel bewijsstukken en informeer de VME

  Vóór je aanvraag is het handig om alle bewijsstukken over isolatie, schrijnwerk, collectieve installaties, … en andere informatie over het appartementsgebouw te verzamelen. Daarnaast informeer je de gebouweigenaar of VME over wanneer de verplichting van een EPC gemene delen in gaat.

 2. Stel een energiedeskundige type A aan en plan het het plaatsbezoek

  Na het verzamelen van de bewijsstukken en het informeren van de eigenaar of VME is het tijd om een erkende energiedeskundige type A aan te stellen. De eigenaar of de VME (vertegenwoordigd door de syndicus) stelt een deskundige aan en maakt een afspraak om het appartementsgebouw te laten inspecteren.

 3. Plaatsbezoek van de energiedeskundige type A

  De energiedeskundige onderzoekt de gemeenschappelijke ruimtes en collectieve installaties tijdens een plaatsbezoek. Om zijn werk goed te kunnen doen, heeft de energiedeskundige de eerder genoemde bewijsstukken van het appartementsgebouw nodig. Zorg daarom dat je die paraat hebt.

 4. Aflevering van je EPC gemeenschappelijke delen

  De energiedeskundige verzamelt zijn bevindingen en aanbevelingen in het EPC gemeenschappelijke delen. Het certificaat wordt overgedragen aan de aanvrager, oftewel de eigenaar of de VME. De deskundige kan de aanbevelingen van het EPC doornemen met de syndicus en de eigenaar/VME. Op basis hiervan kan de eigenaar of de VME vervolgstappen ondernemen om het gebouw energiezuiniger te maken.

 

TIP: wil je als gericht prijzen, maar ook werkwijzen, uitvoertermijnen, … voor een EPC keuring vergelijken? Vraag via onderstaand formulier gratis voorstellen aan bij erkende type A energiedeskundigen actief in jouw buurt.

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders