EPC en elektrische keuring
Wil je jouw huis verkopen of verhuren? Dan heb je een EPC én een elektrische keuring nodig. Wat houdt zo’n elektriciteitskeuring in? Voor wie en wanneer is het verplicht? En waarom combineer je een EPC en elektrische keuring beter met elkaar? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.
Ga snel naar:
Wanneer verplicht?
Prijzen
Wat bij afkeuring?
Tips & tricks
Offertes aanvragen
Wat houdt een elektriciteitskeuring in?
Een elektrische keuring is een grondige controle van de elektriciteit van jouw woning om de veiligheid van de inwoners te garanderen. Zo’n keuring gebeurt volgens de AREI-normen (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Een elektricien komt dan bij jou langs en voert de volgende 5 stappen uit:
- Controle van de situatieschets en het eendraadschema: de situatieschets is een grondplan van je woning met alle info over de elektriciteit. Het eendraadschema toont alle stroombanen en elektrische verbindingen met vaste symbolen.
- Visuele controle: tijdens de visuele controle vergelijkt de elektricien de schema’s met de realiteit. Daarnaast kijkt hij of het elektrisch materiaal goed geplaatst is.
- Controle van de schakelaars: de elektricien neemt zowel de werking van de schakelaars als de stopcontacten onder de loep.
- Diverse metingen: het is bijvoorbeeld belangrijk om te meten of de aarding werkt en of de elektrische componenten goed geïsoleerd zijn.
- Overhandiging van het gelijkvormigheidsattest: is jouw elektriciteitsinstallatie conform aan de AREI-normen? Dan ontvang je een gelijkvormigheidsattest (ook conformiteitsattest of elektriciteitsattest genoemd).
TIP: ga je je woning verkopen of verhuren? Dan kan je kiezen voor een combi EPC en elektriciteitskeuring. Dat is goedkoper en het spaart je tijd uit. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor zo’n combinatie via onze offerteservice.
Wanneer is een elektriciteitskeuring verplicht?
Wie een woning verkoopt of verhuurt, is verplicht om de elektriciteit te laten keuren (bij een installatie van vóór 1 oktober 1981). Je moet jouw elektriciteitsattest namelijk in de notariële verkoopakte opnemen. Een elektriciteitskeuring is daarnaast ook nog verplicht in de volgende situaties:
- bij nieuwe installaties
- bij een uitbreiding van installaties
- bij een belangrijke aanpassing van installaties
- bij een tijdelijke installatie (bv. werfkasten)
- bij een verzwaring van de aansluiting
- om de 25 jaar
Belangrijk: heb je een EPC attest of een elektriciteitsattest nodig? Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij elektriciens en energiedeskundigen uit jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.
Prijzen elektriciteitskeuring & EPC
Wil je geld en tijd uitsparen? Laat dan je elektriciteits- en EPC-keuring tegelijk uitvoeren. De kostprijs hangt af van het type woning, maar gemiddeld mag je rekenen op 200 à 300 euro, excl. btw.
Je kan beide keuringen ook afzonderlijk laten uitvoeren, maar je zal er meer voor betalen. Een kort overzicht:
- Elektriciteitskeuring: gemiddeld 100 à 150 euro, excl. btw
- EPC-keuring: gemiddeld 150 à 200 euro, excl. btw
TIP: wil je gericht en eenvoudig prijzen vergelijken voor EPC- en elektriciteitskeuringen? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 erkende keurders actief in jouw buurt via onze offertepagina.
Wat als de woning wordt afgekeurd?
Is het mogelijk dat je woning na een EPC-keuring of elektriciteitskeuring wordt afgekeurd? We zetten het kort op een rij:
-
EPC = woning kan NIET afgekeurd worden
Bij een EPC keuring kan je enkel een (heel) slechte EPC waarde krijgen. Het is niet verplicht om hier iets aan te doen, maar het wordt wel sterk aangeraden. In het EPC attest vind je verschillende tips om je woning energiezuiniger te maken.
-
Elektriciteitskeuring = woning kan WEL afgekeurd worden
De verkoop kan in principe nog altijd doorgaan. Het is aan de koper om te beslissen of hij een woning met een niet-conforme elektrische installatie koopt of niet.
Hoelang je hebt om de installatie in orde te brengen, hangt af van de situatie:
→ Bij het kopen van een woning: 18 maanden vanaf het verlijden van de akte
→ De installatie werd na een uitbreiding / verzwaring afgekeurd: 12 maanden
→ De installatie werd na een periodieke keuring (om de 25 jaar) afgekeurd: 12 maanden
Hoe voorbereiden op EPC en elektriciteitskeuring?
Wil je ervoor zorgen dat je elektrische keuring en EPC keuring zonder problemen verlopen? Breng dan zeker de onderstaande tips in de praktijk:
1) Tips voor een elektriciteitskeuring
- Zorg ervoor dat alle ruimtes vlot toegankelijk zijn: de elektricien moet zonder problemen aan de meterkast, schakelaars en stopcontacten kunnen. Zo verlies je geen tijd en is de keuring ook sneller achter de rug.
- Leg de situatieschets en het eendraadschema in drievoud klaar: de situatieschets is een grondplan van jouw woning met alle info over de elektriciteit. Het eendraadschema toont alle stroombanen en elektrische verbindingen met vaste symbolen.
- Leg ook een factuur van je elektriciteitsverbruik klaar: hierop vind je onder andere het EAN-nummer (het identificatienummer van de elektriciteitsmeter).
2) Tips voor een EPC keuring
- Verzamel al de bewijsstukken: het bespaart de energiedeskundige niet enkel tijd, je meting zal ook nauwkeuriger én goedkoper zijn.
- Vraag enkel een keuring aan bij een erkende energiedeskundige: enkel een erkende energiedeskundige type A kan en mag een EPC attest opstellen.
TIP: ga voor de combinatie van een EPC en elektrische keuring aan een voordeeltarief. Ontvang gratis en eenvoudig prijzen op maat bij keurders actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: