Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC en elektrische keuring

Wil je jouw huis verkopen of verhuren? Dan heb je een EPC én een elektrische keuring nodig. Wat houden beide keuringen in? Voor wie en wanneer is het verplicht? En waarom combineer je een EPC en elektrische keuring beter met elkaar? Je ontdekt het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer verplicht?
Waarom combinatiekeuring?
EPC en elektrische keuring prijs
Verloop keuring elektriciteit en EPC
Hoe keuring voorbereiden?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Wat houdt een EPC en elektrische keuring in?

Bij een combikeuring van je elektriciteit en EPC komt een inspecteur bij je langs om beide keuringen na elkaar uit te voeren. Wat houdt elke keuring precies in? Een woordje uitleg:

 • Elektriciteitskeuring: een elektrische keuring is een grondige controle van de elektriciteitsinstallatie van jouw woning om de veiligheid van de bewoners te garanderen. Zo’n keuring gebeurt volgens de AREI-normen (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Na afloop ontvang je een gelijkvormigheidsattest.
 • EPC-keuring: hierbij bepaalt een energiedeskundige type A de energiezuinigheid van je woning. Hij controleert o.a. je verwarmingsinstallatie, de verlichting, de isolatiegraad van je woning, de aanwezigheid van zonnepanelen, … Na afloop ontvang je een EPC attest met daarop o.a. de EPC waarde van je woning en adviezen om je woning energiezuiniger te maken.

Combinatiekeuring laten uitvoeren? Vraag vrijblijvend een EPC en elektrische keuring aan via onze gratis offerteservice.

epc certificaat

 

Wanneer is een EPC en elektriciteitskeuring verplicht?

Wie een woning verkoopt, is verplicht om zowel een elektriciteitsattest als een EPC attest voor te leggen aan de koper. Beide attesten worden namelijk opgenomen in de notariële verkoopakte. In de meeste gevallen is er dus een nieuwe keuring van je elektriciteit en EPC nodig. Verhuur je een woning? Dan moet je enkel het EPC attest bij de huurovereenkomst toevoegen. Een elektriciteitsattest is in dit geval niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

Hieronder vind je een overzicht van alle situaties waarin een keuring van je EPC en elektriciteit verplicht is:

 

Verplichte elektriciteitskeuring

Een elektriciteitskeuring is verplicht in de volgende situaties:

 • wanneer je een woning of appartement verkoopt met een elektriciteitsinstallatie die nog niet gekeurd werd na 1 oktober 1981
 • bij nieuwe installaties
 • bij een uitbreiding, verzwaring of andere belangrijke aanpassing van je installatie
 • periodiek om de 25 jaar
 • bij een tijdelijke installatie (bv. werfkasten)

 

Verplichte EPC keuring

Je moet een EPC attest kunnen voorleggen als je je woning, appartement of studio gaat verkopen of verhuren. Sinds 1 januari 2022 mag je enkel een EPC attest gebruiken dat is opgemaakt vanaf 2019. Heb je nog geen EPC attest of is je attest opgemaakt voor 2019? Dan moet je een nieuwe EPC keuring aanvragen.

EPC en elektriciteitskeuring nodig? Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij elektriciens en energiedeskundigen uit jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Waarom keuring EPC en elektriciteit combineren?

Door beide keuringen samen te laten uitvoeren, kan je rekenen op de volgende voordelen:

 • Je geniet een voordeeltarief: bijna alle keuringsinstanties geven korting wanneer je zowel de EPC als de elektriciteitskeuring door hen laat uitvoeren. Zo bespaar je makkelijk enkele tientallen euro’s.
 • Je hebt slechts 1 contactpersoon: je hoeft slechts 1 bedrijf te contacteren wanneer je beide keuringen samen wilt laten uitvoeren.
 • Je bespaart tijd: je EPC en elektriciteitskeuring vinden op dezelfde dag plaats. Je hebt dus maar 1 afspraak nodig voor beide keuringen en hoeft hiervoor dus ook maar 1 dag thuis te blijven.
 • Je ontvangt beide attesten samen: het EPC attest en het gelijkvormigheidsattest van je elektriciteitsinstallatie worden samen opgestuurd.

 

EPC en elektrische keuring prijs

Wil je geld en tijd uitsparen? Dan laat je dus best je elektriciteits- en EPC-keuring tegelijk uitvoeren. De kostprijs hangt af van het type woning, maar gemiddeld mag je rekenen op € 300 tot 500 (excl. btw).

Je kan beide keuringen ook afzonderlijk laten uitvoeren, maar je zal er meer voor betalen. Een kort overzicht:

 • Elektriciteitskeuring: gemiddeld € 160 à 220 (excl. btw)
 • EPC keuring: gemiddeld € 180 à 350 (excl. btw)

TIP: wil je gericht en eenvoudig prijzen vergelijken voor EPC en elektriciteitskeuringen? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 erkende keurders actief in jouw buurt via onze offertepagina.

 

BELANGRIJK: vergelijk prijzen van verschillende keuringsinstanties

De prijs voor een EPC en elektrische keuring kan sterk variëren naargelang de keuringsinstantie. Het is daarom ten zeerste aangeraden om de tarieven van verschillende bedrijven te vergelijken. Zo kom je te weten of de voorgestelde prijzen marktconform zijn en kan je er de voordeligste aanbieding uitkiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen.

 

 

EPC en elektrische keuring

 

Verloop keuring elektriciteit en EPC

Bij sommige keuringsinstanties komt er 1 expert langs die beide keuringen na elkaar uitvoert. Andere bedrijven sturen 2 experts om beide keuringen op hetzelfde moment uit te voeren. In elk geval gaan de keurders als volgt te werk:

 

1. Verloop elektrische keuring

Een expert komt bij jou langs en voert de volgende 5 stappen uit:

 1. Controle van de situatieschets en het eendraadschema: de situatieschets is een grondplan van je woning met alle info over de elektriciteit. Het eendraadschema toont alle stroombanen en elektrische verbindingen met vaste symbolen.
 2. Visuele controle: tijdens de visuele controle vergelijkt de elektricien de schema’s met de realiteit. Daarnaast kijkt hij of het elektrisch materiaal goed geplaatst is.
 3. Controle van de schakelaars: de elektricien neemt zowel de werking van de schakelaars als de stopcontacten onder de loep.
 4. Diverse metingen: het is bijvoorbeeld belangrijk om te meten of de aarding werkt en of de elektrische componenten goed geïsoleerd zijn.
 5. Overhandiging van het gelijkvormigheidsattest: nadien ontvang je een gelijkvormigheidsattest (ook conformiteitsattest of elektriciteitsattest genoemd). Daarin staat of jouw elektriciteitsinstallatie wel of niet conform is aan de AREI-normen.

 

2. Verloop EPC keuring

Een energiedeskundige type A komt bij jou langs en voert de volgende stappen uit:

 1. Nodige vaststellingen doen: op basis van een vast inspectieprotocol doet hij alle nodige vaststellingen om de energiescore van je woning na te gaan.
 2. Bewijsstukken nakijken: je kan als eigenaar ook bewijsstukken overhandigen van jouw inspanningen om te besparen op je energiefactuur. Het gaat dan bv. om facturen die de isolatiegraad van je woning aantonen, goedgekeurde premie-aanvragen, … De deskundige duidt deze bewijsstukken aan op een zogenaamde aanstiplijst.
 3. Data verwerken: de deskundige verwerkt vervolgens alle verzamelde data in een officieel softwareprogramma dat de EPC-waarde van je woning berekent.
 4. Overhandiging van EPC attest: tot slot ontvang je het energieprestatiecertificaat (EPC attest).

 

 

Wat bij een negatief keuringsattest?

Wat zijn de gevolgen van een negatief EPC of elektriciteitsattest? We zetten het kort op een rij:

 1. EPC attest = woning kan NIET afgekeurd worden

  Bij een EPC keuring kan je woning enkel een (heel) slechte EPC waarde krijgen. Het is niet verplicht om hier iets aan te doen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Je woning kan op basis van het EPC attest echter niet afgekeurd worden. Je kan in sommige gevallen wel een lagere prijs krijgen als je een woning met slechte EPC waarde verkoopt. In het EPC attest vind je verschillende tips om je woning energiezuiniger te maken.

 2. Elektriciteitsattest = installatie kan WEL afgekeurd worden

  In een elektriciteitsattest kan jouw elektrische installatie wel afgekeurd worden. Zelfs wanneer je elektriciteit is afgekeurd, kan je je woning in principe nog altijd verkopen. Het is aan de koper om te beslissen of hij een woning met een niet-conforme elektrische installatie koopt of niet.

  Hoelang je hebt om een afgekeurde installatie in orde te brengen, hangt af van de situatie:

  → Bij het kopen van een woning: 18 maanden vanaf het verlijden van de akte
  → De installatie werd na een uitbreiding / verzwaring afgekeurd: 12 maanden
  → De installatie werd na een periodieke keuring (om de 25 jaar) afgekeurd: 12 maanden

 

Hoe voorbereiden op EPC en elektriciteitskeuring?

Wil je ervoor zorgen dat je elektrische keuring en EPC keuring zonder problemen verlopen? Breng dan zeker de onderstaande tips in de praktijk:

 

Tips voor een elektriciteitskeuring

 • Zorg ervoor dat alle ruimtes vlot toegankelijk zijn: de elektricien moet zonder problemen aan de meterkast, schakelaars en stopcontacten kunnen. Zo verlies je geen tijd en is de keuring ook sneller achter de rug.
 • Leg de situatieschets en het eendraadschema in drievoud klaar: de situatieschets is een grondplan van jouw woning met alle info over de elektriciteit. Het eendraadschema toont alle stroombanen en elektrische verbindingen met vaste symbolen.
 • Leg ook een factuur van je elektriciteitsverbruik klaar: hierop vind je onder andere het EAN-nummer (het identificatienummer van de elektriciteitsmeter).

 

Tips voor een EPC keuring

 • Verzamel al de bewijsstukken: het bespaart de energiedeskundige niet enkel tijd, je meting zal ook nauwkeuriger én goedkoper zijn.
 • Vraag enkel een keuring aan bij een erkende energiedeskundige: enkel een erkende energiedeskundige type A kan en mag een EPC attest opstellen.

TIP: ga voor de combinatie van een EPC en elektrische keuring aan een voordeeltarief. Ontvang gratis en eenvoudig prijzen op maat bij keurders actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:
 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders