EPC score
Met de EPC score krijg je een goed beeld van hoe energiezuinig je woning is. Vooral als je op het punt staat om energiebesparende maatregelen te nemen, is het een goede manier om erachter te komen waar je de focus moet leggen. Zo kan je je woning vlotter verhuren of verkopen. Lees hier alles over de verschillende labels van de EPC score, de berekening en maatregelen voor een betere score.
Ga snel naar:
EPC score tabel
EPC score verbeteren
Hoe EPC score berekenen?
Vraag vrijblijvend offertes aan
Wat is een goede EPC score en wat niet?
De EPC score is een indicatie van de energiezuinigheid van je woning in kWh/m² per jaar. Deze wordt aangegeven met een label van A+ (heel energiezuinig) tot F (heel energieverslindend). Daarnaast krijg je bij het EPC-attest een lijst met aanbevelingen om deze score te verbeteren. Maar wat is nu een goede EPC-score? Een overzicht van A+ tot F:
- EPC-score A+: minder dan 0 kWh/m² per jaar
- EPC-score A: tussen 100 en 0 kWh/m² per jaar
- EPC-score B: tussen 200 en 100 kWh/m² per jaar
- EPC-score C: tussen 300 en 200 kWh/m² per jaar
- EPC-score D: tussen 400 en 300 kWh/m² per jaar
- EPC-score E: tussen 500 en 400 kWh/m² per jaar
- EPC-score F: hoger dan 500 kWh/m² per jaar
BELANGRIJK: wil je de EPC score van je woning verbeteren voor een lagere energiefactuur en hogere verkoopwaarde? Schakel dan meteen een energiedeskundige type A in. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 specialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.
EPC score tabel
Sinds 2019 bestaat de EPC score uit een hoeveelheid kWh/m² per jaar en een label van A+ (heel energiezuinig) tot en met F (heel energieverslindend). Op basis hiervan zijn dan aanbevelingen toegevoegd om deze score te verbeteren. Voor meer informatie over deze tabel kan je terecht bij een energiedeskundige type A in je buurt.
TIP: update je EPC score vóór verkoop of verhuur
Sinds 2022 is het niet meer mogelijk om een woning te verhuren of te verkopen met een EPC-attest dat dateert van voor 2019. Je moet in dat geval een nieuw EPC-attest aanvragen. Maak gebruik van onze offerteservice en vergelijk snel voorstellen van meerdere energiedeskundigen type A actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.
EPC score verbeteren
Wil je het EPC score label van je woning verbeteren? Dan kan je hiervoor verschillende energiebesparende maatregelen treffen. De score is namelijk afhankelijk van de structurele eigenschappen van de woning zelf, niet van je persoonlijke verbruik. Hieronder een overzicht van enkele mogelijke maatregelen.
1. Isolatie
Goede isolatie is 1 van de beste maatregelen om je woning snel energiezuiniger te maken. En dit kan je op veel verschillende manieren aanpakken: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, nieuwe ramen, … Schakel dus zeker een ervaren isolatiespecialist in voor gericht advies en prijzen op maat voor jouw woonsituatie.
2. Verwarming
Een verouderde cv-ketel verwarmt je woning een stuk minder efficiënt. En bij een correcte werking gaat al gemiddeld 70% van alle energiekosten naar de verwarming van je woning. Daarom laat je best een cv-ketel ouder dan 15 jaar vervangen door een energiezuiniger alternatief (nieuwe ketel, warmtepomp, …).
3. Zonnepanelen
Met zonnepanelen verlaag je de jaarlijkse hoeveelheid stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet, met als resultaat een lagere energiefactuur. Je gebruikt dan gratis groene stroom in plaats van netstroom. Wil je nog meer inzetten op hernieuwbare energie? Dan combineer je zonnepanelen met een zonneboiler of thuisbatterij.
Vraag een nieuwe EPC score aan na energiebesparende maatregelen
Heb je jouw woning energiezuiniger gemaakt door middel van isolatie, een nieuwe verwarmingsinstallatie, … en wil je je woning verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een nieuw EPC-attest te laten opmaken. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.
Hoe EPC score berekenen?
Waar let een energiedeskundige op tijdens een EPC-keuring en hoe berekent hij de score? De belangrijkste stappen van de procedure op een rij:
-
EPC aanvragen
Wil je jouw woning verkopen of verhuren, heb je net energiebesparende maatregelen getroffen of ben je simpelweg benieuwd naar hoe energiezuinig je woning is? Dan vraag je een EPC-keuring aan bij een energiedeskundige type A. Dit zijn de enige vakmensen die bevoegd zijn om dit soort keuringen uit te voeren.
-
Bewijsstukken aanleveren
Voor een vakman aan de slag gaat, heeft hij bewijsstukken nodig over de geplaatste woningisolatie, de cv-ketel, zonnepanelen of een zonneboiler, … De energiedeskundige markeert de aangeleverde bewijsstukken op een aanstiplijst. Let wel: de bewijsstukken dienen te voldoen aan het EPC-inspectieprotocol.
-
Analyse op locatie
Tijdens het plaatsbezoek gaat de energiedeskundige de woning nauwgezet na. Hierbij let hij op de verwarmingsinstallatie, koeling, ventilatie, de watervoorziening, aanwezig isolatiemateriaal, … De vaststelling van het energielabel van je woning duurt ongeveer een halve dag.
-
Afleveren van EPC attest
Na de bepaling van het EPC label stuurt de energiedeskundige het EPC-attest binnen enkele dagen naar je op. Het label is 10 jaar geldig. Heeft je huis een slechte score (E of F) en laat je dit binnen de 5 jaar opknappen? Dan kom je in aanmerking voor een EPC-labelpremie.
Vergelijk energiedeskundigen via onze gratis offerteservice
Alleen energiedeskundigen type A mogen een EPC-keuring uitvoeren. Is het dus tijd voor een nieuw EPC? Dan vergelijk je best vrijblijvend energiedeskundigen in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: