Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC certificaat opzoeken

Wil je jouw woning verkopen of verhuren? Dan heb je een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Maar hoe kan je zo’n EPC opzoeken? En wat als je het kwijt bent? We zetten het voor jou op een rijtje in dit artikel.

Ga snel naar:
1. EPC rapport opzoeken
2. EPC waarde opzoeken
3. EPC code opzoeken

 

 

Waarom een EPC opzoeken?

Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan moet je ook je EPC verslag opzoeken. Dat is een belangrijke stap, omdat…

  • het verplicht is als je je woning wil verkopen of verhuren met openbare reclame. Het geeft de potentiële kopers of huurders een idee van hoe jouw woning scoort op energetisch vlak.
  • een vastgoedkantoor ook altijd naar jouw EPC attest zal vragen.
  • je een boete tussen 500 en 5.000 euro riskeert als je je woning toch openbaar verkoopt of verhuurt  zonder een EPC.

TIP: neem het zekere voor het onzekere en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor een EPC keuring via onze offerteservice.

 

 

1. EPC rapport opzoeken

Wil je jouw EPC rapport opzoeken? Dan zijn er verschillende situaties mogelijk. Hieronder overlopen we ze kort voor jou:

 

Situatie 1: Je hebt nog geen EPC

Dan moet je jouw EPC laten berekenen door een erkende energiedeskundige type A. Die komt langs bij jou thuis en voert een EPC keuring uit. Een paar dagen later ontvang je het EPC attest samen met de factuur in jouw brievenbus.

 

Situatie 2: Je hebt al een EPC

Let op: een EPC attest is slechts 10 jaar geldig. Kijk dus goed na of je EPC niet vervallen is, alvorens je woning te koop of te huur te zetten. Is de geldigheidsdatum van jouw EPC verstreken of heb je jouw woning ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan moet je een nieuw EPC laten opmaken.

 

Situatie 3:  Je weet niet of je al een EPC hebt

Neem contact op met het Vlaams Energieagentschap (VEA) en voeg een schriftelijk bewijs toe om aan te tonen dat jij de eigenaar bent van je woning. Het VEA zal voor jou het EPC attest opvragen en jou een kopie bezorgen. Daarna moet je het enkel nog laten handtekenen door de energiedeskundige die het heeft opgemaakt.

 

Situatie 4: Je bent je EPC kwijt

Geen paniek! De energiedeskundige type A die jouw EPC heeft opgemaakt, bezorgt je een duplicaat. Laat het hem gewoon even weten en klaar is kees.

 

Neem contact op met een energiedeskundige type A

Of het nu is om een nieuw EPC op te stellen, een kopie te ondertekenen of een duplicaat op te maken… In al deze situaties kan je terecht bij een energiedeskundige type A!

Vraag gratis offertes aan bij 2 à 3 deskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

epc certificaat opzoeken

 

 

2. EPC waarde opzoeken

De EPC waarde geeft met een letter en een cijfer aan hoe energiezuinig jouw woning is. Je vindt de waarde eenvoudig terug op jouw EPC attest. Je kan deze EPC waarde niet zelf berekenen. Enkel een energiedeskundige type A is bevoegd om deze waarde te bepalen.

TIP: via onze offerteservice kan je gratis voorstellen en offertes aanvragen bij erkende energiedeskundigen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

3. EPC code opzoeken

Een EPC code is de unieke code van jouw EPC en maakt deel uit van jouw EPC nummer. Je vindt die EPC code gewoon terug op je EPC attest. Zet je je woning te koop of te huur met publieke reclame? Dan moet je deze unieke code bezorgen aan het vastgoedkantoor.

Een voorbeeld: voor het certificaatnummer 20081101-0000000245-00000015 is de unieke code het getal achter de nullen in het tweede groepje cijfers van het EPC nummer: 245.

Heb je twijfels over jouw EPC code? Vraag gratis advies en prijzen op maat aan bij erkende energiedeskundigen uit jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders