Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energiedeskundige

Heb je een EPC (energieprestatiecertificaat) nodig? Dan moet je een beroep doen op een energiedeskundige type A. Hoe gaat die precies te werk? Welke opleiding heeft hij gevolgd? En welke andere types energiedeskundigen bestaan er nog? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Werkwijze
Types
Opleiding
Offertes aanvragen

 

 

EPC keuring nodig? Enkel door een energiedeskundige type A

Ga je je huis verhuren of verkopen? Dan heb je een EPC attest nodig. Dat krijg je uitgereikt na een EPC keuring van je woning.  Aan de hand van zo’n attest kunnen potentiële huurders of kopers de energiezuinigheid van de woning inschatten.

Enkel een energiedeskundige type A mag zo’n EPC keuring uitvoeren. Deze EPC verslaggever is erkend door het Vlaams Energieagentschap (VEA) en heeft een speciale opleiding gevolgd.

TIP: op zoek naar zo’n energiedeskundige type A? Je kan gratis en vrijblijvend offertes bij dergelijke energiedeskundigen aanvragen via onze offerteservice. Start je aanvraag hier. 

 

 

Werkwijze van een energiedeskundige type A

Een energiedeskundige type A hanteert een strikte werkwijze voor het opmaken van je EPC. Hij volgt steevast de volgende stappen:

 

1. Keuren van de woning

De EPC keuring gebeurt volgens een vast inspectieprotocol. De EPC deskundige gaat in ongeveer een halve dag na hoe goed jouw woning scoort op energetisch vlak. Hij baseert zich zowel op visuele vaststellingen als op bewijsstukken die jij voorlegt, bv. bouwplannen en bewijzen van isolatie.

 

2. Data ingeven in software

Na deze keuring verwerkt de energiedeskundige al de data in een officieel softwareprogramma. Alle energieadviseurs gebruiken hetzelfde programma. De energiezuinigheid van jouw woning zou dus bij elke energiedeskundige dezelfde moeten zijn.

 

3. Opmaken van EPC Attest

Op basis van deze data maakt de energiedeskundige type A je EPC attest op. Dat ontvang je een aantal dagen later per post. Op dit attest vind je onder meer jouw EPC waarde, aangegeven met een letter en een cijfer. Daarnaast krijg je ook de nodige adviezen en tips aangereikt om energie te besparen.

 

Vergelijk voorstellen en prijzen van verschillende energiedeskundigen

Moet je een EPC laten opmaken? Vraag dan voorstellen en offertes aan bij verschillende energiedeskundigen type A actief in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

energiedeskundige

 

 

Types energiedeskundigen

Als je je woning wil verkopen of verhuren moet je een energiedeskundige type A inschakelen. Er bestaan echter nog  andere soorten energiedeskundigen. Een kort overzicht van alle types: 

 1. Energiedeskundige type A

  Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan heb je een energiedeskundige type A nodig. Hij voert een EPC keuring uit en stelt een EPC attest  op bij de verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen.

 2. Energiedeskundige type B

  Een energiedeskundige type B voert een energieaudit uit. Bij zo’n audit ontvang je advies op maat om je woning energiezuiniger te maken. Let wel: het is niet verplicht en enkel een energiedeskundige type B mag dit uitvoeren.

 3. Energiedeskundige type C

  Ook publieke gebouwen hebben een EPC nodig om hun energiezuinigheid in kaart te brengen. Een energiedeskundige type C staat hiervoor in. Zijn taak is om o.a. overheidsgebouwen, musea, ziekenhuizen en scholen onder de loep nemen.

 4. Energiedeskundige type D

  Een energiedeskundige type D stelt een EPC op voor niet-residentiële gebouwen zoals winkels, horeca- en handelszaken. De wetgeving voor dit type energiedeskundige is nog in de maak.

 5. EPB-verslaggevers

  Een EPB-verslaggever mag een Energieprestatie voor Binnenklimaat opmaken. Tijdens een nieuwbouwproject moet deze verslaggever een EPB studie uitvoeren.  Hij gaat na of jouw project de wettelijke energetische eisen haalt. Vaak is het de architect zelf die dit doet.

TIP:  op zoek naar een energiedeskundige type A of een ander type? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

Opleiding energiedeskundige type A

Een energiedeskundige type A is de geknipte persoon om jouw huis te keuren. Van een EPC attest opstellen tot het inspectieprotocol: dankzij zijn opleiding beschikt hij over de nodige expertise.  Hij weet namelijk alles over bouwfysica en de wetgeving. Energiedeskundigen type A zijn ook erkend door het Vlaams Energieagentschap. Om hun erkenning te behouden, moeten ze elk jaar een permanente vorming volgen.

Gratis en vrijblijvend prijzen vergelijken van erkende energiedeskundigen type A? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende energiedeskundigen & keurders