Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC Wetgeving (info 2025)

Een Energieprestatiecertificaat of EPC geeft een overzicht van de energiezuinigheid van je woning.
Maar hoe zit de EPC wetgeving precies in elkaar? Wanneer heb je bv. zo’n certificaat nodig? Voor wie is een EPC attest verplicht? In dit artikel zetten we alles voor jou op een rijtje.

Ga snel naar:
Veelgestelde vragen
Wanneer niet verplicht?
Offertes aanvragen

 

Wanneer is EPC verplicht?

Wanneer ben je verplicht om een EPC te laten opmaken? Het gaat om de volgende situaties:

  • EPC verplicht bij verkoop: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw wil verkopen. Beschik je nog over een verouderd EPC (voor 2019)? Dan ben je verplicht om een nieuw Energieprestatiecertificaat te laten opmaken.
  • EPC verplicht bij verhuur: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw langer dan 2 maanden wil verhuren. Ook bij handelshuur is een EPC verplicht.
  • EPC verplicht na energierenovatie: sinds 2023 moeten woningen met een label E of F binnen de 6 jaar na aankoop grondig gerenoveerd worden naar minstens label D. Nadien moet je het resultaat van die inspanningen bewijzen met een nieuw EPC-attest, ook als je je woning niet verkoopt.

BELANGRIJK: sinds 1 mei 2023 is een EPC verplicht bij alle vormen van notariële overdracht in volle eigendom.

 

Enkel verplicht bij autonome eenheden

Een EPC is enkel verplicht bij autonome wooneenheden. Het gaat om woningen met een woonruimte, een eigen toilet, bad of douche, keuken of kitchenette en een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte. Je woning is pas autonoom als al die elementen aanwezig zijn.

Heb je nog vragen over de EPC wetgeving? Een erkende energiedeskundige geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice

 

 

epc wetgeving

Veelgestelde vragen (FAQ)

Ben je niet vertrouwd met de EPC wetgeving? Geen probleem, we geven je graag een overzicht van enkele veelgestelde vragen en hun antwoorden:

 

FAQ 1: Ik heb een EPC nodig, wat nu?

Wat je moet doen, hangt af van de situatie:

→ Ik heb nog geen EPC
Neem contact op met een erkende energiedeskundige. Hij zal langskomen om een EPC keuring uit te voeren. Na die keuring krijg je dan een rapport met het EPC attest. Ontvang gratis offertes op maat

→ Ik heb al een EPC
Is de geldigheidsdatum van jouw EPC verstreken (ouder dan 2019 in geval van verkoop)? Of heb je werken laten uitvoeren om jouw huis energiezuiniger te maken? In beide gevallen moet een erkende energiedeskundige een nieuw EPC opmaken. Ontvang gratis offertes op maat.

→ Ik ben mijn EPC kwijt
Geen probleem! Vraag gewoon een duplicaat aan de erkende energiedeskundige die jouw EPC heeft opgemaakt. Ontvang gratis offertes op maat.

→ Ik weet niet of er al een EPC is
Neem contact op met het Vlaams Energieagentschap. Bezorg hen een schriftelijk bewijs dat jij de eigenaar bent van jouw woning. Dit agentschap bezorgt je een kopie van het EPC. Daarna moet je het enkel nog laten ondertekenen door een erkende energiedeskundige. Ontvang gratis offertes op maat.

 

FAQ 2: Waarvoor moet ik het EPC gebruiken?

Een EPC is verplicht als je je huis te koop of te huur aanbiedt, ook als er geen publiciteit wordt gemaakt. Wat moet je nu doen als je…

  • Je woning verkoopt: bezorg het originele EPC aan de koper.
  • Je woning verhuurt: voeg een kopie van het EPC toe aan de huurovereenkomst. Als huurder hou je het originele EPC bij.

 

FAQ 3: Wat als ik geen geldig EPC kan voorleggen?

Pas hiermee op. Je riskeert namelijk een boete tussen 500 en 5.000 euro. 

 

FAQ 4: Hoelang blijft een EPC geldig?

Een EPC blijft 10 jaar geldig. Als je werken uitvoert om je huis energiezuiniger te maken, moet je het vroeger vervangen.

 

FAQ 5: Na 6 jaar behaalde ik nog geen label D, wat nu?

De renovatieverplichting eist dat je je woning met slecht energielabel binnen de 6 jaar grondig renoveert. Het doel? Minimaal label D behalen. Dit moet je nadien staven met een nieuw EPC verslag. Doe je dit niet, dan kan er een fikse boete volgen. Je nieuw EPC hoef je trouwens niet te melden. Deze komt automatisch terecht in de energieprestatiedatabank van het VEKA. Ook wordt de renovatieplicht vanaf 2028 niet verstrengd en zal je niet verplicht verder moeten renoveren naar een maximaal energielabel.

 

Uitzonderingen: wanneer niet verplicht?

Er bestaan verschillende situaties waarin een EPC niet verplicht is. We sommen ze even op:

  • als je een serviceflat of een noodwoning verhuurt aan een dagprijs zonder huurovereenkomst.
  • als je een onbewoonbaar verklaarde woning verkoopt.
  • als je een woonboot verkoopt of verhuurt.
  • als je een deel van de eigendom verkoopt of verhuurt aan je (ex-)partner bij een echtscheiding.
  • als je een vakantiewoning verhuurt met een huurovereenkomst voor minder dan 2 maanden.
  • als er een geldig EPC aanwezig is.

TIP: ben je niet zeker of een EPC in jouw situatie verplicht is? Neem dan zeker contact op met een erkende energiedeskundige. Die helpt je graag verder. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders