Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC handelspand

Baat je een horecazaak, winkel, B&B, praktijk, … uit? Ook voor zo’n handelspand bestaat een apart EPC. Dit certificaat geeft aan hoe energiezuinig jouw gebouweenheid is. Voor handelsruimtes spreken we van een EPC NR (niet-residentieel) of een EPC kNR (kleine niet-residentiële eenheden). Maar is zo’n EPC verplicht voor een handelspand? En hoe vraag je het aan? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Is EPC voor handelspand verplicht?
EPC keuring handelspand: werkwijze
Kostprijs EPC voor handelspand
Verschil tussen EPC NR en EPC kNR
Ontvang vrijblijvend je offertes

 

 

Welk soort EPC heb ik nodig voor mijn handelspand?

Een EPC geeft aan hoe energiezuinig jouw handelspand is. Voor niet-residentiële eenheden bestaan er 2 soorten energieprestatiecertificaten: NR en kNR. Maar welk EPC kan jij kiezen voor je handelspand? Een woordje uitleg:

  • Jouw handelspand is kleiner dan 500 m²: dan kan je kiezen tussen een EPC NR of een EPC kNR. Voor kleine niet-residentiële gebouwen was een EPC kNR (kleine niet-residentiële eenheden) al sinds 2020 verplicht bij verhuur en verkoop. Zo’n certificaat is 10 jaar geldig. Sinds 2023 kunnen eigenaars van een handelspand kleiner dan 500 m² echter ook kiezen voor een EPC NR (niet-residentieel).
  • Jouw handelspand is groter dan 500 m²: dan ben je sinds 2023 verplicht om een EPC NR (niet- residentieel) te hebben bij overdracht. Dat wil zeggen bij verkoop en verhuur en bij erfpacht of opstalrecht. Zo’n certificaat is 5 jaar geldig.

Benieuwd welk type EPC het meest geschikt is voor jouw handelspand? Vraag dan advies aan een erkende energiedeskundige. Die vind je snel en gemakkelijk via onze offerteservice.

epc handelspand

 

Is een EPC voor handelspand verplicht?

Een energieprestatiecertificaat is sinds 2023 verplicht bij overdracht en verhuur van niet-residentiële eenheden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat tegen 2026 elke niet-residentiële gebouweenheid een EPC heeft, ook zonder overdracht of verhuur. Hieronder vind je de verschillende stappen in dat proces:

  • 2023: sinds 1 januari 2023 moest een niet-residentiële gebouweenheid bij overdracht (verkoop, erfpacht, opstalrecht) of het afsluiten van een nieuw huurcontract al verplicht een EPC hebben. Sinds 1 mei 2023 is dit vereist voor alle notariële overdrachten in volle eigendom.
  • 2024: sinds 1 januari 2024 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen beschikken over een EPC voor niet-residentiële gebouwen. Het EPC Publiek voldoet dus niet langer aan de verplichtingen voor publieke gebouwen.
  • 2025: vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² een EPC hebben, ongeacht overdracht of verhuur.
  • 2026: vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² een EPC hebben, ongeacht verkoop of verhuur.
  • 2028: vanaf 1 januari 2028 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen over een geldig EPC NR beschikken, waaruit blijkt dat je minimaal label E behaalt.
  • 2030: vanaf 1 januari 2030 moet ook elke grote niet-residentiële eenheid over een geldig EPC NR beschikken. Ook zij moeten dan minimaal een label E behalen.

 

EPC keuring handelspand: werkwijze

Je moet je handelsruimte laten keuren door een erkende energiedeskundige. Bij een EPC kNR gaat het om een energiedeskundige type A en bij een EPC NR om een energiedeskundige type D. Let op: die laatste is een ander type dan bij de keuring van woningen. Hoe moet je dan een energieprestatiecertificaat aanvragen? En hoe verloopt deze keuring? Een kort stappenplan:

  1. Offertes vergelijken

    Je vraagt best offertes aan bij een aantal energiedeskundigen in jouw buurt. Wil je de beste garantie op een correcte prijs? Dan leg je best alle offertes naast elkaar. Let wel op dat je de juiste energiedeskundige kiest (A bij EPC kNR en D bij EPC NR).

  2. Bewijsstukken verzamelen

    Maak vervolgens een afspraak met een geschikte energiedeskundige. Je verzamelt best ook al bewijsstukken rond bv. isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, ventilatie, … Daarnaast zorg je er best voor dat alle ruimtes in jouw handelspand gemakkelijk te betreden zijn.

  3. Energiedeskundige ontvangen

    Tijdens het plaatsbezoek doet de energiedeskundige de nodige vaststellingen. Die kijkt bijvoorbeeld naar de isolatiematerialen, de ramen, de installaties voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie, … De deskundige registreert de meterstanden en metingen van hernieuwbare technologieën op de site en controleert de bewijsstukken.

  4. Certificaat ontvangen

    Nadat de deskundige een handtekening geplaatst heeft, ontvang je het EPC voor je handelspand. Hierop vind je je score en ook maatregelen die je kan nemen om je handelspand energiezuiniger te maken. Ga je voor een EPC NR? Dan is je certificaat 5 jaar geldig. Wil je nog een EPC kNR? Dan geniet je van 10 jaar geldigheid.

Op zoek naar een energiedeskundige om je handelspand te keuren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende energiedeskundigen in je buurt. Start je aanvraag voor een EPC handelspand.

 

Prijs EPC handelspand

Er is geen vaste kostprijs voor een EPC voor een handelspand. De prijs hangt namelijk af van een aantal factoren. Zo hebben de grootte en de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige een invloed op het prijskaartje.

TIP: omdat de prijs per energiedeskundige verschilt, is het des te belangrijk om meerdere offertes te vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes van verschillende energiedeskundigen in jouw buurt.

 

epc handelspand berekenen

 

Verschil tussen EPC NR en EPC kNR

Het EPC NR en kNR hebben verschillende onderdelen. Wat is het verschil tussen deze twee certificaten voor handelspanden? En waar moet je op letten? We leggen kort het verschil uit:

 

EPC kNR

Het EPC kNR bestaat uit meerdere onderdelen: energielabel, energiescore, huidige staat van het handelspand, aanbevelingen, aandachtspunten, … Twee van de belangrijkste zaken zijn het label en de score.  Die houden rekening met de vloeroppervlakte, isolatie, ramen en deuren, installaties voor verwarming, sanitair warm water, koeling, ventilatie, verlichting, aanwezige installaties op zonnepanelen, …

 

EPC NR

Het EPC NR bestaat uit 2 onderdelen die elkaar aanvullen: een energielabel op basis van het gemeten aandeel hernieuwbare energie en een energiescore. Het aandeel hernieuwbare energie is de verhouding tussen hoeveel hernieuwbare energie die je lokaal opwekt en gebruikt en hoeveel hernieuwbare energie en niet-hernieuwbare energie die de gebouweenheid gebruikt.

TIP: wil je graag meer info over welk EPC je nodig hebt voor jouw handelspand? Vraag dan advies aan een erkende energiedeskundige via onze offerteservice.

 

Laat je handelspand keuren door een erkende energiedeskundige!

Laat je je handelspand keuren voor een EPC? Dan ben je verplicht om dat te laten doen door een erkende energiedeskundige. Voor de beste garantie op een correcte prijs vergelijk je best een aantal offertes. Op die manier kan je prijzen en verplaatsingskosten naast elkaar leggen.

Ben je op zoek naar een energiedeskundige om je handelspand te keuren? Ontvang dan vrijblijvend offertes van verschillende deskundigen via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders