EPC labels: 5 vragen & antwoorden
EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dit certificaat bepaalt en bewijst hoe energiezuinig een woning is. In Vlaanderen gaan de EPC labels van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). In dit artikel beantwoorden we 5 vaak gestelde vragen rondom deze EPC labels.
Ga snel naar:
VRAAG 1: welke EPC labels zijn er?
VRAAG 2: is een EPC label verplicht?
VRAAG 3: hoe weet ik welk EPC ik heb?
VRAAG 4: hoeveel kost een EPC keuring?
VRAAG 5: wat moet ik doen bij een slecht EPC label?
1. Welke EPC labels zijn er?
A+ is de beste energiescore die je kan hebben. Een woning met zo’n label is energieneutraal of produceert zelfs energie. Het EPC label F is het minst gunstige. Het is ook het meest brede label dat van 500 kWh/(m2 jaar) begint en oploopt tot soms wel 1500 kWh/(m2 jaar). Het gemiddelde verblijf heeft een EPC score van 356 kWh/m2 per jaar. Dat komt overeen met een EPC label D.
In Vlaanderen ziet de indeling van de EPC labels er als volgt uit:
Energielabel | Score in kWh/m² per jaar |
---|---|
A+ | < 0 |
A | 0 - 100 |
B | 100 - 200 |
C | 200 - 300 |
D | 300 - 400 |
E | 400 - 500 |
F | > 500 |
Laat je EPC label te wensen over? Weet je niet waar te beginnen? Op je EPC label staan enkele richtlijnen over welke maatregelen je best treft om je EPC te verbeteren. Daarvoor moet je natuurlijk al een EPC-attest hebben. Wil je je EPC label te weten komen? Laat je EPC opmaken door een energiedeskundige in jouw buurt via ons offerteformulier.
2. Is een EPC label verplicht?
Als je gewoon je woning bezit en niet van plan bent om ze te verkopen of te renoveren, is een EPC ook niet verplicht. Maar er bestaat heel wat wetgeving rondom het EPC. De voornaamste verplichtingen op een rij:
2.1 EPC bij aankoop woning
Bij aankoop van je woning zijn de verkopers verplicht om je een EPC te overhandigen. Als koper heb je ook enkele verplichtingen:
- In Vlaanderen geldt er een renovatieverplichting. Dit wil zeggen dat wanneer je vanaf nu een huis of appartement aankoopt met een ongunstig EPC label, dat je deze binnen de 6 jaar moet renoveren. Het doel is je EPC label te verbeteren naar minstens label D.
- Heb je na 1 januari 2023 een woning met een slecht EPC label (E of F) aangekocht? Dan krijg je 6 jaar om (minstens) een D-label te verkrijgen. Na je renovatie moet je een nieuw EPC aanvragen om dit te bewijzen, ook als je je woning niet doorverkoopt.
- Is je huis of appartement niet tijdig gerenoveerd? Dan riskeer je een boete van 500 euro tot 5.000 euro. Daarbovenop krijg je ook een nieuwe termijn waarbinnen je het vereiste EPC label moet behalen.
2.2 EPC bij verkoop of verhuur woning
- In kort is het verplicht een EPC label te hebben bij verkoop/verhuur. Dit EPC-attest mag ook niet ouder zijn dan 2019 bij verkoop.
- Bij verhuur zonder publicatie is ook een EPC-attest verplicht. Sinds 1 oktober 2023 is deze verplichting geldig. Bij een huurcontract voor 1 oktober 2023 (of huurcontracten korter dan 2 maanden) is een EPC-attest niet nodig.
- Je hebt advertentieplicht. Dit betekent dat als je je woning wil verkopen of verhuren, je verplicht bent om je EPC label te vermelden in elke advertentie. Ook zonder advertentie is een EPC-attest verplicht om te hebben bij verkoop of verhuur.
Je wil je woning verkopen of verhuren en je hebt een EPC nodig? Vind je energiedeskundige in jouw buurt via onze offerteservice! Zo kan je vrijblijvend meerdere offertes opvragen en een betrouwbare expert aanstellen voor jouw EPC-attest. Ga nu naar ons offerteformulier.
3. Hoe weet ik welk EPC ik heb?
Je kan voor een schatting via online tools je EPC berekenen. Voor een accurate en officiële meting moet je een EPC keuring laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Op je EPC-attest krijg je meteen een uitgebreide analyse van je woning en kom je te weten hoe je je woning energiezuiniger kan maken. De energiedeskundige let bij de inspectie onder andere op:
- Type woning: hoeveel verdiepingen telt je woning? Is het een vrijstaande woning, halfopen bebouwing, rijhuis of appartement?
- Oppervlakte van de woning: hoe groter het huis, hoe meer aandacht je moet besteden aan isolatie en verwarming.
- Soort isolatie: dit is ook een erg groot deel van je EPC score. Het gaat namelijk om de isolatie van je dak, muren, (zolder)vloer, …
- Deuren en ramen: welke beglazing is aanwezig bij alle ramen? En uit welk materiaal bestaat je buitendeur? Het aantal deuren en ramen is ook belangrijk om de optelling te maken.
- Verwarmingssysteem: hoe verwarm je je woning? Met een hybride warmtepomp, (niet-)condenserende ketel of kachel?
- Warmwatersysteem: hoe verwarm je je water? Is deze verbonden met je centrale verwarming of staat ze daar los van?
- Ventilatiesysteem: als je woning ventilatie heeft, dan zal de controleur kijken naar de soort.
- Hernieuwbare energie: hier gaat het om zonnepanelen, een zonneboiler, …
BELANGRIJK: het is verplicht sinds 2022 om bij de verkoop van een woning een EPC te hebben. Heb je dat nog niet? Dan moet je een energiedeskundige (Type A) inschakelen voor een EPC keuring. Wil je graag gratis en vrijblijvend offertes aanvragen? Dat kan via onze offerteservice.
4. Hoeveel kost een EPC keuring?
Er is geen vaste prijs voor een EPC. De gemiddelde kosten hangen vooral af van het type woning, je regio, de vervoerskosten van de energiedeskundige, … Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 100 à 200 euro (excl. btw).
TIP: vergelijk de prijzen van experts voor de beste deal. Net omdat er geen vaste prijs is per energiedeskundige is het slim om meerdere erkende professionals actief in je buurt te contacteren via onze offerteservice. Kom nu in contact met 2 à 3 energiedeskundigen in jouw buurt.
5. Wat moet ik doen bij een slecht EPC label?
Wat je best doet als je een slecht EPC label hebt, hangt af van je situatie. De voordelen en nadelen moet je voor jouw woning zelf afwegen. Natuurlijk is een betere EPC score behalen altijd een voordelige keuze.
5.1 Waarom mijn EPC label verbeteren?
Een beter EPC brengt veel voordelen met zich mee. Wij sommen enkele redenen op om de stap te zetten:
- In orde zijn met je renovatieverplichting: sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor eengezinswoningen en appartementen. Heb je een woning met een EPC label E of F na 1 januari 2023 aangekocht? Dan moet je ze (binnen de 6 jaar na aankoop) verplicht renoveren naar label D of beter.
- Hogere waarde van je huis: een woning met een beter EPC kan je voor meer geld verkopen. Het is dus zeker een investering die op korte én lange termijn nuttig is.
- Minder verbruik: je zal na een renovatie snel merken dat je energiefactuur omlaag gaat. Minder betalen voor verwarming, airconditioning en elektriciteit over het algemeen, is een duidelijk voordeel.
- Hoger wooncomfort: je hebt geen/minder last van tocht en je geniet van een constantere temperatuur in je woning.
- Steun van de overheid: je krijgt steun via de EPC-labelpremie. De meeste verbouwingen komen ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.
Wil je ook genieten van al deze voordelen? Schakel dan een EPC deskundige type A in. Vraag gratis offertes aan bij 2 à 3 deskundigen actief in jouw buurt via onze offerteservice.
5.2 Hoe mijn EPC-label verbeteren?
Wijst de keuring uit dat je EPC label niet goed is? Dan maak je hier beter werk van! Een optimale EPC score is alleen maar voordelig voor jou en je woning. Welke verbeteringen je best uitvoert hangt af van hoe je woning er nu uit ziet. Wat zijn de meest voorkomende manieren om je EPC te verbeteren?
- (Na-)isoleren van je muren, dak, vloeren, ramen, …
- Je verwarmingsketel vervangen
- Zonnepanelen laten installeren
- Ventilatie laten installeren of vernieuwen
TIP: laat een EPC attest opmaken voor je aanpassingen maakt aan je woning. Zo kan je van de EPC-labelpremie genieten (attest voor en na nodig) én je krijgt advies op maat om jouw huis energiezuiniger te maken. Kom in contact met een erkende energiedeskundige!