Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

EPC niet-residentieel: wetgeving, FAQ, ...

Bij een EPC denken we in de eerste plaats aan huizen en appartementen. Maar naast die residentiële panden bestaat er ook een type energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouweenheden als kantoren, winkels, horecazaken, publieke gebouwen en zorginstellingen, … Voor zulke gebouweenheden is er het EPC niet-residentieel. Daar lees je in dit artikel alles over!

Ga snel naar:
EPC niet-residentieel: wanneer verplicht?
EPC NR of EPC kNR: wat is het verschil?
EPC niet-residentieel: gemiddelde prijs
Hoe EPC niet-residentieel aanvragen?
Enkele veelgestelde vragen over EPC NR

 

 

Wat is een EPC niet-residentieel?

Net als een EPC residentieel geeft een EPC niet-residentieel de energieprestaties van een pand weer. Alleen gaat het in dit geval niet om woningen, maar om handelspanden, bedrijfspanden, publieke gebouwen, … Er is bovendien een onderscheid tussen zo’n EPC voor kleine en voor grote niet-residentiële gebouwen:

  1. EPC kleine niet-residentiële gebouwen (kleiner dan 500 m²): is de bruikbare vloeroppervlakte van je handelspand, bedrijf, … minder dan 500 m²? Dan kan je in plaats van een EPC niet-residentieel (NR) ook een EPC voor een kleine niet-residentiële gebouweenheid (kNR) laten opmaken. De opmaak en inhoud van beide certificaten zijn gelijkaardig, maar een EPC kNR is eerder bedoeld voor niet-residentiële gebouwen die sterker lijken op woningen qua architectuur, materialen, installaties, …
  2. EPC grote niet-residentiële gebouwen (groter dan 500 m²): gaat het om een niet-residentieel gebouw met meer dan 500 m² bruikbare vloeroppervlakte? Dan ben je verplicht om te kiezen voor een traditioneel EPC niet-residentieel.

Heb jij een EPC niet-residentieel nodig? Via onze gratis offerteservice kom je snel en eenvoudig in contact met meerdere erkende energiedeskundigen. Start hier je aanvraag!

epc niet residentieel

 

EPC niet-residentieel: wanneer verplicht?

Sinds 2023 is een energieprestatiecertificaat in de meeste gevallen ook verplicht voor niet-residentiële gebouwen. Op die manier wil de Vlaamse overheid streven naar een koolstofneutraal gebouwenpark tegen 2050. Daarbij is er een onderscheid tussen niet-residentiële gebouwen kleiner en groter dan 1.000 m²:

  • Niet-residentiële gebouwen groter dan 1.000 m²: bij dergelijke grote gebouwen is een EPC niet-residentieel altijd verplicht. De eigenaar van zo’n gebouw moet dus over een geldig certificaat beschikken, ongeacht een verkoop, verhuur of andere vorm van overdracht.
  • Niet-residentiële gebouwen kleiner dan 1.000 m²: bij deze kleinere gebouwen is een EPC niet-residentieel verplicht bij verkoop, verhuur en andere vormen van notariële overdracht in volle eigendom. Op die momenten moet dus een geldig EPC NR beschikbaar zijn.

 

En wat met de verdere toekomst voor het EPC niet-residentieel?

Een EPC NR is dus al in de meeste situaties verplicht, maar die regelgeving zal in de toekomst enkel verstrengen. Uiteindelijk zal elk klein en groot niet-residentieel gebouw over zo’n EPC moeten beschikken. Ook omtrent de minimale energielabels voor zulke panden zit er een strenge wetgeving aan te komen. Een korte blik op de tijdslijn:

  • 1 januari 2026: vanaf dan zullen alle grote niet-residentiële gebouwen over zo’n EPC moeten beschikken, ongeacht verkoop of verhuur. Dus ook gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1.000 m².
  • 1 januari 2028: vanaf dan moeten alle gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen (behalve voor onderwijs) over een geldig EPC NR beschikken,  waaruit blijkt dat het gebouw minimaal een label E heeft.
  • 1 januari 2030: vanaf dan moet élk groot niet-residentieel gebouw over een geldig EPC beschikken mét minstens label E. Bovendien moet vanaf 2030 ook elke kleine niet-residentiële gebouweenheid (kleiner dan 500 m²) sowieso over een EPC beschikken, los van verkoop en verhuur.

 

EPC NR of EPC kNR: wat is het verschil?

Een EPC kNR is geschikt voor niet-residentiële gebouweenheden kleiner dan 500 m². Voor grotere panden ben je verplicht om een gewoon EPC NR te laten opmaken. Maar wat zijn de andere verschillen tussen deze 2 energieprestatiecertificaten? We zetten het even op een rij in deze tabel:

FactorenEPC NREPC kNR
Bruikbare vloeroppervlakteMinimaal 500 m² Maximaal 500 m²
GeldigheidsduurMaximaal 5 jaarMaximaal 10 jaar
Type energiedeskundigeEnergiedeskundige type DEnergiedeskundige type A

Nog vragen over het verschil tussen een EPC NR of kNR? Laat je dan gericht informeren door een erkende energiedeskundige actief in jouw regio. Die vertelt je graag meer over welk certificaat jij nodig hebt voor je niet-residentiële pand. Ontvang nu gratis advies op maat!

 

EPC niet-residentieel: gemiddelde prijs

In tegenstelling tot bij een EPC residentieel is het voor een EPC niet-residentieel moeilijk om een vaste prijs te geven. Veel hangt af van de grootte en de complexiteit van het gebouw in kwestie en de verplaatsingskosten van de gekozen energiedeskundige. Bovendien mogen zulke energiedeskundigen ook zelf hun tarieven bepalen.

TIP: het loont dus sterk om de offertes en tarieven van meerdere energiedeskundigen te vergelijken. Zo kies je zeker een geschikte expert tegen een correcte prijs. Vergelijk nu meerdere erkende energiedeskundigen!

 

epc niet residentieel prijs

 

Hoe EPC niet-residentieel aanvragen?

De aanvraag van een EPC voor niet-residentiële gebouwen verschilt van de procedure voor een EPC residentieel. Wat moet je als eigenaar van zo’n pand concreet doen en hoe zien de verschillende stappen eruit? Een kort overzicht:

 

  1. Je stelt een energiedeskundige type D aan

    Voor een EPC NR heb je een energiedeskundige type D nodig. Gaat het om een EPC kNR? Dan volstaat dezelfde deskundige als voor een woning (type A). Als eigenaar van het niet-residentiële pand moet je zo’n erkende expert zelf aanstellen.

  2. Je verzamelt de nodige bewijsstukken

    Als eigenaar moet je zelf alle nodige bewijsstukken verzamelen. Dat gaat om documenten over de isolatie, installaties, buitenschrijnwerk en andere relevante info. Je bent ook verplicht om minstens jaarlijks je meterstanden te registreren. Ook die zijn nodig om het energielabel van het pand te bepalen.

  3. Je voorziet de toegang tot de gebouweenheid

    De energiedeskundige in kwestie doet ook de nodige vaststellingen ter plaatse tijdens een plaatsbezoek. Hij kijkt daarbij naar de isolatiematerialen, de installaties voor verwarming en koeling, ventilatie, … Het volstaat dat jij als eigenaar de expert toegang verschaft tot het niet-residentiële gebouw.

  4. Je krijgt het EPC NR van de energiedeskundige

    Met het softwareprogramma van de Vlaamse overheid maakt de energiedeskundige dan het EPC NR of kNR op. Eenmaal opgemaakt, bezorgt deze expert dat officiële certificaat aan jou als eigenaar.

Een energiedeskundige type D of A nodig? Dat is een fluitje van een cent dankzij onze gratis offerteservice. Kom nu vrijblijvend in contact met meerdere gecertificeerde experts!

 

EPC NR: enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over zo’n EPC voor niet-residentiële gebouwen? We overlopen hieronder kort nog enkele veelgestelde vragen over dit specifieke certificaat:



  • Welk type energiedeskundige maakt een EPC niet-residentieel op?

    Voor een EPC niet-residentieel heb je een energiedeskundige type D nodig. Dat is dus een andere expert in vergelijking met een woning. Bij dat laatste type pand gaat het om een energiedeskundige type A.

    LET OP: gaat het om een EPC voor een klein niet-residentieel gebouw (kNR)? Dan heb je ook een energiedeskundige type A nodig. Zulke panden zijn namelijk vaak gelijkaardig aan woningen.



  • Wat staat er allemaal in zo’n EPC voor niet-residentiële gebouwen?
    In dit certificaat vind je eerst en vooral het energielabel en de energiescore van het gebouw in kwestie. Die waarden geven aan hoe energiezuinig het pand is. Daarnaast vind je in het document ook aanbevelingen terug om de energiezuinigheid van het bedrijfsgebouw, handelspand, … te verbeteren. Deze adviezen zijn richtinggevend, maar niet wettelijk verplicht.


  • Heb je een duplicaat van zo’n EPC NR of kNR nodig?
    Ben je je EPC NR of kNR kwijt? Dan vind je het misschien wel terug op de Gebouwenpas. Je kan ook altijd een duplicaat aanvragen bij de energiedeskundige die het certificaat heeft opgemaakt. Als je niet meer weet om welke expert het gaat, kan je contact opnemen met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

 

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders