Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf EPC berekenen: goed idee of niet?

Wil je je woning verkopen, verhuren of grondig renoveren? Dan ben je wettelijk verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opmaken. Daarvoor schakel je een erkende energiedeskundige in. Maar uit nieuwsgierigheid zelf je EPC berekenen kan natuurlijk ook. Daarvoor ontwikkelde de Vlaamse overheid een speciale online tool. Ontdek er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zelf EPC berekenen?
Welke prijs voor EPC keuring?
Zelf berekenen of erkende expert?
Welke veelgestelde vragen?

Kom in contact met erkende energiedeskundigen!

 

 

Wanneer zelf mijn EPC berekenen?

Voor alle duidelijkheid: als je een EPC voor je woning nodig hebt, moet je een EPC-keuring laten uitvoeren door een erkende energiedeskundige. Anders ben je niet in orde met de wetgeving en kan je boetes van de overheid krijgen. Maar uiteraard is het nuttig om zelf al een idee te krijgen van je EPC-score. Daarom kan je met de tool van de Vlaamse overheid zelf je EPC berekenen. Dat is interessant als je…

  • een beeld wil krijgen van hoe energiezuinig of energieverslindend je woning is.
  • het energielabel van jouw woning wil vergelijken met dat van andere woningen.
  • wil weten welke maatregelen je best eerst neemt om je woning energiezuiniger te maken.

LET OP: heb je een officieel EPC-certificaat nodig? Je EPC-waarde zelf berekenen is natuurlijk slechts een indicatie. De EPC-software van erkende energiedeskundigen type A is veel preciezer. Moet je dus een EPC laten opmaken omdat je je woning verkoopt, verhuurt of grondig renoveert? Vergelijk dan meerdere offertes van energiedeskundigen!

zelf epc berekenen

 

Hoe zelf EPC berekenen?

Je vindt online meerdere tools om zelf je EPC-waarde te berekenen. De meest betrouwbare is ‘Test-uw-EPC’ van de Vlaamse overheid. Dankzij deze tool krijg je een indicatief beeld van je huidige EPC-label en wat de impact zou zijn van maatregelen als isolatie, zonnepanelen, enz. Die tool werkt als volgt…

 

  1. Geef je woningkenmerken in

    Hier duid je aan om welk type woning het gaat en hoe groot die is. Een appartement van minder dan 150 m² zal bv. allicht een lager energieverbruik hebben dan een vrijstaande woning van meer dan 280 m². 

  2. Geef aan hoe je je woning verwarmt

    In dit luik geef je in met welk soort brandstof jij je woning verwarmt. Gaat het om gas, stookolie, elektriciteit (warmtepomp), pellets, …? Daarnaast geef je ook in hoe je je sanitair water verwarmt. Ten slotte vermeld je ook welke systemen met hernieuwbare energie je eventueel hebt laten plaatsen: zonnepanelen, een zonneboiler, …

  3. Geef aan hoe je je woning ventileert

    Heb je een oude woning? Dan is er waarschijnlijk geen ventilatiesysteem aanwezig. Bij recentere woningen zal er dan weer wel mechanische ventilatie geïnstalleerd zijn. Het kan dan gaan om mechanische afvoer met vraagsturing (systeem C) of mechanische toe- en afvoer met warmteterugwinning (systeem D).

  4. Geef de isolatiegraad van je woning aan

    Eén van de meest bepalende factoren voor je EPC-waarde is de isolatie van je woning. In dit luik vermeld je daarom in welke mate je dak, je buitenmuren en je vloeren geïsoleerd zijn. Ook het type beglazing in je ramen moet je invullen.

BELANGRIJK: op basis van je antwoorden krijg je dan een EPC-label, maar die waarde is slechts een indicatie. De werkelijke EPC-waarde op basis van een officiële keuring kan afwijken van dit resultaat. Heb je zo’n officieel EPC nodig omdat je oude certificaat verouderd is? Vraag hier je EPC-keuring aan!

 

Welke prijs voor een EPC-keuring?

Je EPC-waarde zelf berekenen met een online tool kost je niks. Maar heb je een nieuw EPC-attest nodig omdat je je woning verkoopt, verhuurt of grondig renoveert? Dan betaal je voor zo’n EPC-keuring 100 à 200 euro (excl. btw). Die kostprijs hangt vooral af van het type woning en de energiedeskundige zelf. Zulke experts mogen zelf hun tarief bepalen.

Wil je een correcte prijs betalen voor je EPC-keuring? Vergelijk dan zeker meerdere offertes van erkende energiedeskundigen actief in jouw regio. Start hier met vergelijken!

 

zelf epc waarde berekenen

 

Zelf berekenen of door energiedeskundige?

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Een EPC berekening zelf doen biedt je een indicatie van de energiezuinigheid van je woning en vooral een leidraad voor toekomstige energiebesparende maatregelen. Dankzij zo’n renovatietraject op maat ontdek je ook welke maatregelen je het best eerst neemt.

Heb je echter een wettelijk verplicht EPC nodig? Dan volstaat het natuurlijk niet om zelf je EPC te berekenen. In dat geval moet je een beroep doen op een erkende energiedeskundige type A. Het gaat concreet om deze situaties:

  • Je wil je woning verkopen en je huidige EPC dateert van voor 2019.
  • Je wil je woning verhuren en je huidige EPC dateert van voor 2019.
  • Je hebt een energieverslindende woning gekocht die valt onder de renovatieplicht.
  • Je wil de EPC-labelpremie aanvragen na je energetische renovatie.

 

Hoe zorg ik voor een vlotte EPC-keuring?

Komt een energiedeskundige bij je langs voor een EPC-keuring? Verzamel dan op voorhand alle mogelijke bewijsstukken. Denk aan facturen van je zonnepanelen-installateur, je isolatiespecialist, … Zorg er ook voor dat zo’n expert een vlotte toegang heeft tot alle ruimtes in je woning.

Gratis in contact komen met erkende energiedeskundigen actief in jouw regio? Simpel, dat kan snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari!

 

Welke veelgestelde vragen?

Wat is nu de precieze waarde van zelf je EPC te berekenen? Wat mag je van zo’n berekening verwachten en wat niet? Hieronder beantwoorden we nog enkele veelgestelde vragen over deze online tools:

 



  • Kan mijn EPC berekening afwijken van dat op een officieel EPC-attest?
    Ja, dat is zeker mogelijk. De informatie over je woning in zo’n online tool is behoorlijk beperkt. In tegenstelling tot de heel gedetailleerde gegevens die een energiedeskundige invoert in de officiële EPC-software. Daardoor kan het resultaat van zo’n wettelijk verplichte EPC-keuring anders zijn. Je mag er dus niet van uitgaan dat jouw EPC-berekening ook de echte EPC-waarde van je woning weerspiegelt. Het is en blijft niet meer dan een indicatie.


  • Kan ik met mijn eigen EPC-berekening de EPC-labelpremie aanvragen?
    Nee, dat is geen optie. Om deze premie te krijgen, moet je na je renovatiewerken een bepaald EPC-label behalen. En dat moet je bewijzen met een officieel EPC-attest dat afgeleverd is door een erkende energiedeskundige. Een eigen berekening online volstaat dus niet.


  • Kan ik deze tools gebruiken voor eender welk type woning?
    Absoluut, zowel voor oude panden als voor nieuwbouwwoningen kan je deze tools gebruiken. Al is zo’n eigen EPC-berekening vooral interessant voor oudere woningen die je wil renoveren of gerenoveerd hebt. Een nieuwbouwwoning zal namelijk bijna altijd het A-label halen en voor zulke woningen is er EPB-software die je verplicht moet gebruiken.


  • Hoe berekent de tool van de Vlaamse overheid het energielabel van mijn woning?
    Dat gebeurt deels op basis van de info die jij ingeeft over je woning. Deze informatie is echter eerder algemeen en ook relatief beperkt. Daarom vult de tool de overige informatie in door verschillende aannames te doen over je woning (zonder te weten of die correct zijn). Al deze gegevens vertrekken dan naar een officiële EPC-rekenmotor die jouw EPC-label berekent.

 

Offertes voor een EPC keuring ontvangen

Wil je een EPC keuring laten uitvoeren? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 energiedeskundigen / keurders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende energiedeskundigen & keurders